Societat

Bones notícies: Confirmen la baixada de la inflació a l’eurozona per primer cop en 16 mesos

La taxa és cinc dècimes inferior a la de l'octubre, però continua sent la segona més alta de la història

Marta Romera
  • desembre 16, 2022
  • 3 min read
Bones notícies: Confirmen la baixada de la inflació a l’eurozona per primer cop en 16 mesos

L’Eurostat ha confirmat l’alentiment de la inflació a l’eurozona per primera vegada en 16 mesos. Després que els preus al conjunt de la zona euro haguessin encadenat pujades inèdites, la taxa d’inflació al novembre es va situar en el 10,1%, cinc dècimes menys en comparació a la pujada registrada a l’octubre (+10,6%). Les dades definitives publicades aquest divendres, però, modifiquen a l’alça les xifres provisionals donades a conèixer fa dues setmanes, que situaven la variació del novembre en el 10%. A més, la taxa d’inflació es manté en doble dígit i és la segona més alta de la història.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

L’energia va ser el component que va continuar impulsant l’alça dels preus, tot i que aquest darrer mes de novembre es va encarir de forma menys accentuada. Si bé durant el mes d’octubre l’import dels productes energètics presentava una variació interanual del 41,5%, al novembre va ser del 34,9%.

 

Pel que fa als aliments, l’alcohol i el tabac –l’altre element que més ha contribuït en l’alça de preus durant els últims mesos-, aquests van experimentar un creixement del 13,6% respecte al novembre de l’any passat, cinc dècimes més en comparació amb la taxa d’octubre (+13,1%). Quant a la resta de partides, la inflació al novembre va situar-se en el 6,1% per als béns industrials –la mateixa que a l’octubre- i en el 4,2% pels serveis, xifra que suposa una lleugera caiguda respecte a l’octubre (+4,3%).

Primera caiguda intermensual en 16 mesos

A banda de la reducció de la taxa d’inflació interanual, els preus a l’eurozona també van reduir-se per primera vegada en 16 mesos en termes intermensuals. Segons les dades definitives de l’Eurostat, els productes van abaratir-se un 0,1% de mitjana entre l’octubre i el novembre, un comportament impulsat precisament per la caiguda dels preus de l’energia (-1,9%), dels aliments no processats (-0,7%) i dels serveis (-0,3%).

 

Espanya confirma la taxa més baixa

Més enllà de l’alentiment de la taxa d’inflació, les darreres xifres publicades aquest divendres confirmen que Espanya va presentar l’increment de preus més baix al conjunt de la zona euro. Al novembre, l’Índex de Preus de Consum (IPC) a l’Estat va ser del 6,7%, set dècimes menys que a l’octubre. Per sobre apareixen països com França (+7,1%) o Malta (+7,2%), mentre que les taxes més altes corresponen a Hongria (+23,1%), Letònia (+21,7%) i Estònia i Lituània (+21,4%).

 

En paral·lel, els preus a Espanya entre octubre i novembre es van reduir un 0,3%, una caiguda més accentuada en comparació a la mitjana de l’eurozona (-0,1%) i de la Unió Europea (+0,1%).

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *