Confirmats 9 anys d’inhabilitació per a l’exalcalde d’Almacelles

L’Audiència de Lleida ha confirmat la sentència del jutjat penal 1 de Lleida que condemnava, ara fa un any, l’exalcalde d’Almacelles, Josep Ibarz, a 9 anys d’inhabilitació per un delicte continuat de prevaricació administrativa comès entre el 2005 i el 2015. Tot i que Ibarz va anunciar que seguiria com a alcalde fins que la sentència no fos ferma, va acabar renunciant-hi 10 dies després de fer-se pública la condemna. 

L’Audiència també considera provat que Ibarz va intervenir en la contractació d’una desena de persones ‘a dit’. Concretament, entén que les contractacions de dos interventors van ser “il·legals i arbitràries” i que no ha quedat acreditada la suposada “urgència” al·legada en altres contractacions.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

En el judici, el 20 de maig de 2021, Ibarz va assegurar haver estat «molt curosos amb el procediment. L’Audiència de Lleida, en canvi, consideren que Ibarz era “plenament conscient” que les resolucions eren injustes». L’alcalde «va dictar els decrets i va signar els contractes laborals”, recull la sentència, sent coneixedor que aquestes contractacions es feien “sense un procediment públic d’oferta i selecció» i que, per tant, vulneraven els principis constitucionals d’igualtat, mèrit i capacitat així com el de publicitat.

«Aquesta situació va permetre a Ibarz oferir directament a alguns ciutadans incorporar-se a l’ajuntament“, afegeix el jutge, que considera que “han quedat verificats els vincles familiars, d’amistat, professionals i polítics de l’encausat amb els treballadors contractats» i que «no consta que els candidats als llocs de treball se sotmetessin a un procés de selecció més enllà d’aportar el currículum i fer una entrevista»

En la sentència queda provat que l’any 2005 va ser l’últim cop que es van publicar al DOGC i al BOP les vacants a l’Ajuntament d’Almacelles, que es van fer convocatòries públiques i que van entrar -concretament 7- persones a treballar al consistori després d’haver superat un concurs-oposició. «No se’n va convocar cap més des de llavors i fins al 2015, que és quan es va presentar la denúncia», destaca.

Tot i això, afegeix la sentència, tot i no haver hagut cap procediment regular previst a la llei durant 10 anys, la plantilla de l’Ajuntament d’Almacelles es va incrementar “de manera continuada“, passant de 54 treballadors el 2005 als 107 el 2015.