Condemnen el menor denunciat per insultar i agredir periodistes a la tancada de la UdL

Imatge d'arxiu de la tancada dels joves al Rectorat de la UdL | LleidaDiari.cat

 

El jutjat de menors ha condemnat el jove menor d'edat denunciat per insultar i agredir periodistes a la tancada de la UdL. Ha ordenat un any i mig de llibertat vigilada «amb instrucció formativa laboral» per un delicte de coaccions i un delicte lleu de maltractaments. El noi pot recórrer la sentència a l'Audiència de Lleida. Està pendent el judici a un altre jove, major d'edat, pels mateixos fets. El succés va tenir lloc el 2 de juny 2016, després de la roda de premsa de l'Assemblea de Lletres a la Universitat de Lleida (UdL), quan alguns periodistes van anar fins al despatx del rector per gravar imatges dels aldarulls que es van iniciar quan membres del Personal d'Administració i Serveis (PAS) de la UdL van entrar al despatx okupat per demanar als tancats que marxessin. Segons la denúncia efectuada per dos periodistes de TV3, alguns dels joves els van agredir amb cops, empentes, insults i amenaces, per fer-los fora. Intentaven impedir que els mitjans de comunicació entressin a l'espai que ocupaven des de feia dues setmanes, per protestar contra la presència de la policia al campus.

  

  

 

 

En les hores posteriors als fets es van fer públics diversos vídeos dels aldarulls en què s'apreciava com una de les persones que seguia amb l'okupació i que no era estudiant de la UdL empenyia amb força un fotògraf (que acabava, a més, ruixat amb una salsa) i com, la mateixa persona, increpava un càmera de televisió. Els periodistes van denunciar agressions del menor ara condemnat i d'aquest altre jove, que està pendent de judici, ja que és major d'edat. Els aldarulls entre tancats, membres del PAS i periodistes, van tenir lloc durant una roda de premsa convocada per l'Assemblea de Lletres, un pis més a dalt, per exposar els motius pels quals la majoria d'ells abandonaven l'okupació. Ja en la roda de premsa es va fer palès el desacord entre els mateixos estudiants, dividits entre els que abandonaven l'okupació i els que seguien la tancada, juntament amb altres alumnes de la UdL i altres persones alienes a la universitat.

 

La tancada al Rectorat es va iniciar el 17 de maig després d'un enfrontament entre els Mossos d'Esquadra i els estudiants que volien fer un acte de protesta a la classe de la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, per protestar, entre altres coses, per la gestió del govern espanyol sobre els refugiats. L'acte va acabar amb la detenció d'una alumna de Comunicació Audiovisual de 21 anys. Després de dies i intents infructuosos de negociació entre els tancats i els representants de la UdL, es va acordar seguir negociant a través de dos mediadors. Aquests però, van abandonar la negociació dimecres 1 de juny en considerar que no podien fer més per l'acord. Els alumnes que seguien tancats insistien en la seva petició que es prohibís l'entrada de la policia a la universitat i l'equip directiu insistia en la llibertat de càtedra. La tancada va acabar quan els Mossos van entrar per la força de matinada al despatx del rector. Els joves que hi quedaven, però, ja havien marxat i no hi van trobar ningú dins.