Artur Mas, condemnat a retornar 4,9 milions d’euros pel 9-N

Artur Mas haurà de retornar 4,9 milions d'euros pel 9-N

Artur Mas haurà de retornar 4,9 milions d'euros pel 9-N | CatalunyaDiari.cat

 

El Tribunal de Comptes ha determinat aquest dilluns que l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega, l'exportaveu del Govern Francesc Homs i l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, hauran de retornar un total de 4,946.788,16 milions d'euros, en concepte de fiança solidària, xifra que correspon als diners públics que es van dedicar a la consulta del 9-N. 

 

La condemna és solidària, cosa que vol dir que hauran de pagar-ho entre tots. Ara bé, l'expresident Artur Mas és considerat el màxim responsable, i haurà d'abonar el que no aportin la resta de condemnats. Es tracta d'una dura decisió, si bé les demandes de la Fiscalia eren superiors, ja que sol·licitava que els acusats retornessin uns 5,2 milions d'euros. 

 

La decisió, amb tot, no és ferma, i es podrà recórrer a la Sala de Justícia del mateix Tribunal de Comptes i, ja com a última opció, davant la Sala Contenciosa-Administrativa del Tribunal Suprem. Per ara, Francesc Homs ja ha avançat que té pensar recórrer la decisió. 

 

Mas va assegurar que no era conscient que cometia una il·legalitat

Fa poc, l'expresident Artur Mas va assegurar durant el judici que se celebrava al Tribunal de Comptes que no era conscient que cometia una il·legalitat autoritzant la consulta del 9-N. En aquest sentit, l'expresident de la Generalitat va assenyalar que en tot moment es va respectar la legalitat durant el procés participatiu, i que fins i tot es va consultar al Constitucional perquè aclareixi què era exactament el que calia suspendre, sense rebre cap resposta. 

 

Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega a la sortida d'un tribunal

Artur Mas, Irene Rigau i Joana Ortega a la sortida d'un tribunal | Efe

 

Sobre la modificació de partides pressupostàries l'any 2014, que es creu que va servir per poder justificar la despesa de diners públics en la consulta, l'excap de l'executiu català va insistir que són moviments que entren en la normalitat política. Amb tot, cal destacar que de la xifra que reclama ara el Tribunal de Comptes, ja s'han entregat al voltant de 2,8 milions d'euros en efectiu, i la resta en forma d'avals amb immobles i propietats dels acusats.