Concerts en directe amenitzen els tractaments a pacients d’hemodiàlisi de l’Hospital de Jesús

Els pacients que se sotmeten diàriament a tractaments d’hemodiàlisi a l’Hospital de Jesús, a Tortosa poden fer més amenes les sessions a les quals s’han de sotmetre amb concerts de música en directe. 

El projecte Ars et Corpus, que funciona fa temps en unitats oncològiques de Tarragona i Reus, s’estén ara també per primer cop a les persones que durant tres o quatre cops a la setmana han de passar per l’hemodiàlisi. L’objectiu és aconseguir un ambient més relaxat i optimista entre els pacients per fer front a les llargues sessions. “Et fa passar millor el temps aquí”, admet Sara Moratalla, una de les pacients.

La Unitat de Nefrologia de l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, el centre de referència a les Terres de l’Ebre en la seva especialitat, atén en aquests moments 126 pacients en quatre torns. La seva edat va entre els 20 i, en alguns casos, supera 90 anys. 

Alguns poden arribar a acudir-hi quatre dies a la setmana en sessions d’una durada de quatre hores per ser sotmesos al tractament de diàlisi. “Significa un canvi de vida molt gran”, remarca Arantxa Esbrí., l’adjunta a la direcció d’infermeria del servei.

Bona rebuda de la iniciativa

Són períodes d’estada molt monòtons i, per això, considera important “humanitzar els tractaments” amb aquesta idea es pretén fer més digerible el tràngol diari. Ho reconeix la mateixa Moratalla, que des de fa tres anys és pacient del servei: hi ve quatre cops a la setmana en sessions de fins a cinc hores. “És el primer cop que ens porten música. Em sembla molt bonic“, confessa. Relata que la iniciativa va ser molt ben rebuda per ella i els seus companys de tractament. “Estàvem emocionats. És una experiència molt bonica i els músics són molt bons”, afegeix.

Els concerts han començat aquest dijous. Se’n fan quatre al matí i quatre més a la tarda. I es repetiran dimecres vinent per poder arribar a la totalitat dels pacients. Hi participen prop d’una dotzena de músics que interpreten temes de diversos estils i diversos instruments, amb el denominador comú d’intentar cobrir tots els gustos i, sobretot, que no sigui “música invasiva”, per qui vulgui continuar fent altres activitats. Molts pacients interactuen amb ells, demanant-los peces, i s’escolten temes per felicitar aniversaris.

La compositora Vania del Mónaco Està convençuda de l’efecte terapèutic “molt gran” que la música té en aquestes persones. “Els ajuda a relaxar-se, a viatjar a altres temps i llocs, predisposa a les cures que et fan. Són pacients que no podrien anar a veure a un concert: el concert va a ells i s’adapta a ells”, sentencia la intèrpret. “L’emoció és molt gran.” 

Segons ha precisat Roigé, la unitat ha atès unes 3.800 consultes i efectuat 14.000 tractaments d’hemodiàlisi al llarg d’enguany -prop de 89.000 en els més de quatre anys en funcionament.