Concert de Sibelius i la Quarta de Txaikovski, aquest dissabte, a l’Auditori

LaTemporada Lleida porta aquest cap de setmana a l’Auditori municipal Enric Granados un dels concerts més virtuosos i fascinants de la història de la música: el concert de Sibelius i la Quarta de Txaikovski, en mans de la Franz Schubert Filharmonia, la violinista Soyoung Yoon, i sota la reputada batuta del director polonès, Krzysztof Urbański. El concert tindrà lloc el dissabte, dia, 18, a les 20 h. Krzysztof Urbański és, actualment, un dels directors més reconeguts i destacats de la seva generació. Un talent musical amb una tècnica precisa capaç d’oferir matisos i dinàmiques de gran expressivitat. Aquest dissabte, debutarà amb la Franz Schubert Filharmonia amb un dels seus compositors de referència, Txaikovski, i la seva Quarta Simfonia. La violinista Soyoung Yoon, guanyadora, l’any 2002, del prestigiós concurs Yehudi Menuhin, un dels premis més valorats internacionalment per a violí, interpretarà, a la primera part, el concert per a violí de Sibelius, considerat com uns dels concerts més virtuosos i fascinants de tota la història de la música.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Simfonia núm. 4: Amb aquesta simfonia, Txaikovski va deixar de fer música mirant cap enfora —vistosa i lleugera— i va començar a fer música mirant cap a dintre: intensa i emocional. L’estrena va causar impacte —inclòs el fragment en pizzicato del tercer moviment— però només una persona va saber exactament què era el que l’autor volia expressar: la seva mecenes, Nadia von Meck, va rebre una carta on Txaikovski li explicava fil per randa cada passatge de l’obra: «Aquí hi ha la força del destí; aquí l’alegria de les festes populars; aquí l’energia punyent que et diu que només pots comptar amb tu mateix». Una simfonia brillant i enèrgica que fa l’ullet als recursos del poema simfònic.

 

Concert de Sibelius: va compondre un concert per a violí tan difícil d’interpretar que va trigar anys a consolidar-se. A poc a poc, els solistes van anar entenent que no n’hi havia prou amb superar les dificultats tècniques del tercer moviment: calia delicadesa i bon gust. La violinista coreana Soyoung Yoon demostrarà sobre l’escenari perquè va guanyar la prestigiosa Wieniawsky Competition.

Notes al programa

Les entrades es poden adquirir a LaTemporada Lleida, a 30 € la general i 27 € per a amic/ga de LaTemporada.

Concert familiar AMB LA TRIBU
‘Som i serem’, de 2princesesbarbudes
El diumenge al matí, a les 11.30 h, també es podrà veure a l’Auditori el concert “Som i serem”, de 2princesesbarbudes, que es recomana per a infants majors de sis anys. És una aproximació al món dels insectes amb una mirada curiosa, respectuosa i divertida. De 50 minuts de durada, ho organitza la Fundació Orfeó Lleidatà.

 

Xerrades sobre Puccini i Txaikovski
La Biblioteca-Fonoteca de l’Auditori municipal Enric Granados ha preparat per a aquesta setmana dues conferències que pretenen que el públic gaudeixi al màxim del concert quan van a l’Auditori. La primera té lloc demà dimecres, a les 19 h, amb els Amics de l’Òpera de Lleida. Gràcies al programa ‘Liceu al territori’, el crític d’òpera, Pol Avinyó, parlarà de la producció de l’òpera ‘Turandot’, de Giacomo Puccini, que es representarà al Gran Teatre del Liceu.

 

El musicògraf i historiador de l’art, Albert Ferrer Flamàrich, oferirà la xerrada que introduirà el públic assistent al concert que la Franz Schubert Filharmonia farà el dissabte. Ferrer comentarà els aspectes musicals i tècnics del virtuosístic Concert per a Violí i Orquestra de Jean Sibelius i de la 4a Simfonia de Piotr Illic Txaikovski, amb Soyoung Yoon. L’activitat, que començarà a les 18.30 h, s’emmarca en el cicle ‘Parlem de música, una eina per anar de concert’. Ambdues propostes són d’accés lliure i es fan a la sala 2 de l’Auditori.