La comunitat educativa lleidatana que crea un galliner biosostenible

L'últim divendres d'abril es va inaugurar el CocoBúnquer, un galliner biosostenible del Palau d'Anglesola. El projecte s'ha aixecat amb la filosofia d'educació 360, un moviment educatiu que proposa una perspectiva global de l'educació que tingui en compte s'aprèn i s'educa arreu, sumant capacitats d'uns i altres.

 

Per això la idea inicial de la Dúnia i l'Albert, dos docents de l'escola Arnau Berenguer, ha comptat amb la implicació d'alumnat, companys de claustre, famílies, empreses locals, entitats i el mateix Ajuntament del Palau d'Anglesola. En dos mesos el croquis consensuat pels infants a partir d'estudiar les necessitats de les gallines, s'ha construït al pati de l'escola amb els coneixements i habilitats de padrins i mares i pares.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

La comunitat educativa lleidatana que crea un galliner biosostenible

Alumnes del Palau d'Anglesola creen una galliner biosostenible | LleidaDiari.cat

 

Treballant en petits grups per respectar les mesures sanitàries

En diferents caps de setmana, treballant en petits grups per respectar les mesures sanitàries, i reaprofitant al màxim material de diferents bandes, han fet possible un ampli espai de 50 metres quadrats perquè les noves inquilines campin amb llibertat. Després d'un treball assembleari, l'alumnat de tercer cicle de primària ha posat nom al galliner, CocoBúnquer, i també a les nouvingudes, totes de raça diferent: Albertina, Totó, Rufus, Flordiana, Piculina, Moon, Xispa i Paquita.

 

Ells seran els responsables del manteniment de l'espai i l'alimentació de les gallines, però el projecte comprèn totes les etapes. De fet, en aquest moment, a Infantil hi ha una incubadora amb una dotzena d'ous a dins esperant els pollets respectius. I de cara a les vacances escolars, el Consellet Adolescent, el projecte Fet a Jova i el Casal d'estiu s'encarregaran del galliner, sumant el màxim d'agents educatius de la vila.

 

Economia circular

'La teva brossa val un ou' va més enllà del projecte de les quatre parets del galliner. Es convida al conjunt de la comunitat educativa a portar la fracció orgànica a l'escola per tal d'alimentar les gallines, per una banda, i fer-ne compost per l'hort escolar, per l'altra. Qui col·labori amb la fracció orgànica, s'endurà un ou de recompensa. Un exemple de proximitat d'economia circular i de bona pràctica de reciclatge.

 

Temps d'agraïment

La inauguració va permetre conèixer les diferents races de gallines, introduir-les a la nova casa, i agrair especialment la tasca altruista de padrins i famílies que durant quatre caps de setmana han invertit temps per fer possible el CocoBúnquer. També hi va assistir la Teresa Farré, coordinadora de la Xarxa d'Educació 360 a les comarques de Ponent.