Comença la vacunació a les escoles contra el papil·loma humà, enguany, també als nens

textEl Departament de Salut ha iniciat la campanya de vacunació en centres educatius contra el virus del papil·loma humà. Enguany, la gran novetat és la incorporació dels nois, motiu pel qual s’han adquirit unes 67.000 dosis que s’administraran en dues tandes.

Aquest dilluns s’ha començat a administrar els vaccins als alumnes de l’Escola Roser Capdevila de Polinyà (Vallès Occidental), on la canalla assumia entre rialles nervioses i una mica de por a les agulles el que, al cap i a la fi, dura poc més de dos minuts, i té com al·licient que es duu a terme en un entorn conegut com el de l’escola i rodejat dels companys de classe. Aprofitant la vacunació contra el papil·loma humà, també s’administra la vacuna contra l’hepatitis A.

L’equip d’infermeria del CAP ha arribat pels volts de les 9.15 h, poc després que l’escola ja hagués tancat portes amb tot l’alumnat a dins. Centre i CAP acurden prèviament el dia idoni per a poder administrar les vacunes, un fet que se sol dur a terme a partir de la segona o la tercera setmana de curs, un cop ja les classes estan rodades.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Fins ara, només es vacunava les nenes

«Iniciem avui la campanya de vacunació escolar a les escoles, i és important que hi hagi algú que coneixen, com un professor, un tutor o algú de confiança, això els calma i els ajuda», explica Anna Guerra, infermera del CAP Polinyà. L’operativa, però, no canvia respecte a la de l’ambulatori: «El més important és que se sentin còmodes, a poca gent li agraden les agulles», afegeix. Fins ara, només es vacunava les nenes, i això feia que molts pares, segons Guerra, haguessin reclamat que també s’incloguessin els nois. «Per fi podem dir que els nens també els vacunem», diu.

A l’Escola Roser Capdevila, l’espai escollit per fer la vacunació és la biblioteca, un espai que els nens senten com a seu i on els menuts han anat entrant d’un en un per administrar-se primer al braç dret la vacuna contra l’hepatitis A i a l’esquerre contra el papil·loma humà. «L’ambient i anar tots junts a posar-se les mateixes vacunes els ajuda a entendre i a no patir tant, de vegades, sols en una consulta, sembla que els fa més cosa», explica Laura Fajas, infermera del CAP.

Entre rialles nervioses i mirades temeroses

Al llarg del matí han anat passant 45 nens i nenes de les dues classes de 6è de Primària del centre, que feien cua al passadís fent bromes, però amb un evident nerviosisme. «Quina pujada d’adrenalina», deia un dels petits mentre el punxaven, fet que no ha frenat les riallades entre les infermeres i el personal docent que l’acompanyava.

Venien amb els deures fets. «Se’ls explica amb llenguatge senzill què és prevenir un virus, què provoca i les malalties que se’n deriven», explica Guerra. Tot i això, les converses en moments de nervis fa que un la digui més grossa que l’altre: «Dèiem que potser ens quedaríem sense braços», diu en to de broma en Marc Caro, un dels alumnes que aquest matí han rebut les vacunes.

Un cop punxats, se’ls adverteix que intentin no fer gaires esforços durant les hores vinents, i que possiblement sentin dolor al braç. «Als meus companys diria que estiguin tranquils, que no es posin nerviosos, perquè només fa una mica de mal», afegeix un altre dels nens, en Marc Ortigosa.

Fins a 67.000 dosis

Amb la incorporació dels nois en aquest curs escolar en la campanya del virus del papil·loma humà, se sumen a les noies, que ja es vacunen des del 2008. Catalunya és la primera comunitat autònoma que vacuna els nois contra aquest virus, i ha adquirit 67.000 dosis per un import de 3.135.600 euros.

La vacunació en les adolescents als 11-12 anys ha reduït en més d’un 60% la incidència de les berrugues anogenitals en noies entre 16 i 19 anys a Catalunya una dècada després. A més, les vacunes han donat una protecció indirecta als nois, amb una disminució d’entre el 4 i el 6% de les berrugues genitals, i també a les noies no vacunades.

La vacuna contra el papil·loma humà s’administra en dues dosis durant el curs. A més, els de 6è de Primària també rebran les de la varicel·la, la macwy (meningitis), i també una segona de l’hepatitis A.