Polèmica: Comença el judici pel petó de Rubiales

La futbolista Jenni Hermoso ha arribat aquest dilluns poc abans de les deu del matí a la seu de l’Audiència Nacional (AN) de San Fernando de Henares, on avui comença el judici contra l’expresident de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF), Luis Rubiales, pel petó no consentit que li va fer a la final del mundial femení de 2023. L’exjugadora blaugrana ha entrat al tribunal ràpidament i sense fer declaracions a la premsa que s’acumulava a les portes de l’edifici. La fiscalia demana dos anys i mig de presó a Rubiales pel petó i les presumptes coaccions posteriors a la jugadora de la selecció.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Aquest mes de gener Hermoso ja va ratificar al jutge de l’Audiència Francisco de Jorge la declaració que va fer davant la Fiscalia sobre el petó no consentit que li va fer Rubiales durant la celebració per la victòria del mundial. En aquell moment, va reiterar que el petó va ser inesperat i en cap moment consentit, i ha explicat que durant el vol de tornada i la seva estada a Eivissa els investigats la van pressionar de manera constant, fet que va alterar la seva vida normal i li va produir una situació de tristesa.

Hermoso va estar més de dues hores a l’Audiència Nacional per ratificar el que ja havia dit davant la Fiscalia. Aleshores va declarar que no va ser un petó consentit i que es va sentir agredida i coaccionada. La futbolista ha negat també la versió de Rubiales, que va declarar que havia estat un petó de mutu acord, i ha insistit que va ser coaccionada per l’aleshores president de la RFEF i altres tres persones, entre les quals hi ha el seleccionador Jorge Vilda, també investigat en aquest cas.

El petó a Hermoso va generar un escàndol poc desprès de produir-se i el govern espanyol es va situar al costat de l’esportista. De fet, l’aleshores ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, va dir que l’acte de Rubiales era “inacceptable” en un esdeveniment que representa “un moment d’igualtat, de drets i de respecte cap a les dones”. Per la seva part, la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va avisar que el “petó sense consentiment” és “una forma de violència sexual que patim les dones de forma quotidiana i fins ara invisible”. La Generalitat va anar un pas més enllà i va demanar la dimissió del president de la federació espanyola.

Per entitats com Amnistia Internacional el petó de Rubiales no va ser “un gest inofensiu ni un error trivial” sinó “un acte de violència sexual”. “El fet que Rubiales, en la seva posició d’autoritat i representant una institució esportiva de tan alt nivell, se sentís autoritzat a fer aquest acte, va reflectir de manera dolorosa les dinàmiques de poder i la cultura masclista encara profundament arrelada en molts àmbits, inclòs l’esportiu”, va denunciar l’entitat.