Comença a Lleida el judici als 11 acusats de desordres, atemptat i lesions

El judici als 11 acusats per la protesta del 25 de març de 2018 davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida contra la detenció de Carles Puigdemont ha començat a dos quarts d’onze d’aquest dimecres a l’Audiència de Lleida. Estan acusats de desordres públics, atemptat contra l’autoritat i lesions. A l’inici de la vista, tant la fiscalia com l’Advocacia de l’Estat han arribat a un acord per rebaixar la pena a 4 dels encausats, dels 5 anys i 3 mesos de presó fins als 9 mesos, perquè han reconegut els fets. Abans del judici, una trentena de persones s’han concentrat a l’avinguda Francesc Macià, a l’altura de la subdelegació, per acompanyar els acusats fins als jutjats amb crits demanant la seva absolució així com la llibertat de Pablo Hasel.

 

Abans de començar el judici, un dels onze acusats, Àxel Albendea, ha assenyalat que “és un judici polític on no jutgen a onze persones sinó a la voluntat de tot un poble perquè aquells dies calia ser al carrer”. “La campanya de solidaritat ens ha donat molta força i entrarem i sortirem amb el cap ben alt i amb les idees intactes perquè no pactem amb un estat feixista”, ha exposat. Albendea considera que “les proves que presenta la Guàrdia Civil, amb la complicitat dels Mossos, els domassos d’Òmnium els llaços grocs de l’ANC, són falses”.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Per la seva banda, un portaveu de la Plataforma Antirepressiva de Ponent, Josep Bustos, ha dit que no confien “en aquesta justícia”, ja que estan convençuts que “els represaliats entren al judici amb una condemna ja decidida“. “Evitar la condemna depèn de la solidaritat als carrers”, ha afirmat. El president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, que s’ha desplaçat a Lleida per donar suport als acusats, n’ha demanat l’absolució, així com la llibertat per a Pablo Hasel.

 

“Hi ha un degoteig sistemàtic d’una repressió que no cessa, que ja suma més de 4.200 represaliats, perquè agafem por, deixem de defensar els nostres drets i abandonem els nostres objectius polítics”, ha afirmat Antich. “No ho tolerarem ni ho permetrem i allí on l’estat espanyol actua per trencar vincles, per trencar l’organització i per desarmar la solidaritat antirepressiva de la societat civil organitzada, demostren que continuarem teixint vincles encara més forts, organitzant-nos i enfortir la lluita repressiva arreu”, ha afegit el president d’Òmnium.

L’advocat de cinc dels acusats, Josep Maria Pocino, considera que el judici no s’hauria d’haver celebrat perquè una de les principals proves contra els acusats -les imatges de vídeo de les càmeres de la Subdelegació del dia dels fets- “no es va aportar fins després de tres anys després, quan la llei marca un termini de 72 hores per aportar-la”. “Si s’aplica la llei, hi ha jurisprudència i escrits de Fiscalia que possibilita l’arxivament de la causa perquè la prova videogràfica és il·legal i il·lícita perquè s’ha aportat al procés de manera extemporània i perquè s’ha causat indefensió als acusats”, ha explicat. Sobre les imatges, la Sala ha descartat invalidar-les a l’inici i ha dit que ho valorarà al final de la vista.