Les comarques de Lleida obren la mitja veda de caça

Un caçador mostra tres guatlles que ha abatut a Bell-lloc d'Urgell

Un caçador mostra tres guatlles que ha abatut a Bell-lloc d'Urgell | LleidaDiari.cat

 

La demarcació de Lleida ha obert aquest dijous la mitja veda, el període hàbil per a la caça de diferents espècies d'ocells com ara guatlles, tórtores, tudons o coloms, entre altres, a més de guineus. Enguany, s'inicia una setmana més tard respecte a altres anys amb l'objectiu de reduir els perjudicis als ocells durant el període de cria.

 

Els caçadors es mostren crítics amb els ecologistes però sobretot amb l'Administració per aquest retard, ja que consideren que tindran menys animals per poden caçar. Així mateix, posen en relleu que en els darrers anys s'ha vist reduïda la presència d'espècies com és el cas de la guatlla. A la resta de territoris del país, la mitja veda començarà el diumenge 25 d'agost.

 

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

 

Queixes pel retard d'una setmana en l'inici del període de la mitja veda

Els caçadors es queixen pel retard d'una setmana en l'inici del període de la mitja veda, el qual tradicionalment començava el 15 d'agost a la demarcació de Lleida. La mesura pretén reduir els perjudicis als ocells durant el període de cria i respon a sentències del Tribunal Suprem que han donat la raó en aquest sentit a entitats ecologistes a les comunitats de Madrid i Castella-la Manxa, mentre el Departament d'Agricultura ha optat per retardar també l'inici de la mitja veda a Catalunya.

 

Els caçadors consideren que espècies com ara la guatlla crien fins i tot al setembre i, per tant, no comparteixen la decisió d'iniciar la mitja veda una setmana més tard. «Amb el retard hi haurà menys animals per caçar», assegura el president de la Representació territorial de la Federació Catalana de Caça a Lleida, Jaume Teixidó. Així mateix, assenyala que «en zones com ara Tremp i al Solsonès, els animals han marxat, i només han faltat les darreres tempestes perquè la guatlla es va desplaçant i depèn del temps que fa».

Dos caçadors després de recollir una guatlla que els ha portat el gos

Dos caçadors després de recollir una guatlla que els ha portat el gos | LleidaDiari.cat

 

 

Teixidó defensa que «el temps ideal és començar el 15 d'agost” i, així, carrega contra els ecologistes però especialment contra l'Administració perquè «la seva obsessió és retallar dies de caça i anar retardant la caça». A la vegada, posa de relleu que en els darrers anys s'ha disminuït la presència de guatlles en comparació a anys enrere.

 

La mitja veda, esperada pels caçadors

El president la Representació territorial de la Federació Catalana de Caça a Lleida posa en relleu que «la mitja veda suposa pels caçadors la caça més bonica que hi ha» perquè «fa temps que estàs parat, vols sortir a caçar i els gossos també perquè fa dies que no surten», explica Teixidó.

 

A les comarques lleidatanes, és on els caçadors disposaran de més dies durant la mitja veda, un total de tretze –els mateixos que el 2018-, on seran hàbils per a la caça tots els dijous, dissabtes, diumenges i festius fins al 15 de setembre. A Girona, començarà el 25 d'agost i s'estendrà fins a l'11 de setembre i es podrà caçar dijous, dissabtes, diumenges, i en aquest cas, festius no locals. A Barcelona, la Catalunya central, Tarragona i les Terres de l'Ebre únicament seran hàbils per caçar els dies 25 i 28 d'agost i 1 i 8 de setembre. La caça en el període de mitja veda només es pot practicar en terrenys cinegètics de règim especial que ho tinguin aprovat en el seu pla tècnic de gestió cinegètica.

 

Les espècies objecte d'aprofitament cinegètic durant la mitja veda són, principalment, guatlles, tórtores, tudons, coloms, garses, estornells, gavines rialleres, gavians de potes grogues i, també, guineus. Pel que fa a la tórtora, el nombre màxim de captures que es poden fer és de vuit exemplars diaris per caçador, mentre en el cas de la guatlla, és de vint. Tot i que el període de la mitja veda és considerat com l'inici de la temporada de caça, cal tenir en compte que hi ha vedats on tenen autoritzacions especials per caçar tot l'any el conill o senglar, davant la sobre població d'aquestes espècies, com és el cas de la plana de Lleida en el cas del conill.

Caçadors en una finca d'alfals de Bell-lloc d'Urgell

Caçadors en una finca d'alfals de Bell-lloc d'Urgell | LleidaDiari.cat

 

 

Obligatorietat de descarregar l'arma i deixar-la davant la presència d'Agents Rurals

La mitja veda és la primera temporada de caça en què des del seu inici s'aplica la nova normativa, en vigor des de l'abril arran de l'homicidi de dos Agents Rurals a Aspa (Segrià) el gener del 2017. Aquesta normativa obliga el caçador a descarregar l'arma quan se li aproximin altres persones, quan finalitzi la cacera o quan sigui requerit per agents de l'autoritat com ara els Agents Rurals. En aquest sentit, sempre que sigui requerit per aquests, haurà de deixar l'arma a terra o en el lloc que se l'indiqui, i apartar-se'n a un mínim de cinc metres.

 

Els caçadors accepten la mesura d'haver de descarregar l'arma davant la presència d'alguna altra persona, i asseguren que ja ho anaven fent, segons el president dels caçadors lleidatans. I, «haver-la de deixar a uns metres, tampoc suposarà cap problema», ha afirmat. Tot i això, considera «una mica dràstic» que en les inspeccions els Agents Rurals vagin proveïts d'una arma, si no es tracta d'actuacions davant de furtius. «Els caçadors col·laborarem i no trobem malament la mesura però es podria haver fet d'una altra manera», ja que «potser no som tan dolents perquè t'estiguin apuntant amb una arma quan tu vas de bona fe», ha manifestat. «Per culpa d'un senyor boig ho hem pagat tots els altres», ha sentenciat Teixidó.

 

Creixen les dones que practiquen la caça

Actualment a la demarcació de Lleida hi ha uns 6.500 caçadors federats, una xifra que es manté estable en els darrers anys però que va a l'alça sobretot pel fet que cada cop hi ha més dones que es treuen la llicència federativa per poder caçar, segons ha destacat Jaume Teixidó.

 

També et pot interessar…