Comarques

La comarca lleidatana que està «de dol» per la marxa de dos municipis

El president comarcal creu que s'ha fet amb «presses» i de «manera maldestra» sense tenir l'oportunitat d'explicar-se

Mar Laborda
  • març 14, 2023
  • 3 min read
La comarca lleidatana que està «de dol» per la marxa de dos municipis

La Segarra assegura estar «de dol» arran de l’aprovació al Parlament, el 7 de març passat, de la llei de canvi d’adscripció comarcal i veguerial dels municipis de Biosca i Torà, que facilitarà que es puguin incorporar al Solsonès. En una carta que ha fet pública aquest dilluns dia 13 de març, el president del Consell Comarcal de la Segarra, Francesc Lluch, apunta que tot i que el procés sigui legítim, no és una bona notícia per a la comarca. Afegeix que si s’hagués fet una consulta popular per avalar la decisió, el sentiment seria una mica diferent. Així mateix, lamenta que com a consell comarcal no han tingut oportunitat d’explicar-se als veïns dels dos municipis, i veu la maniobra com una «oportunitat política, feta amb presses i de manera maldestra».

Segons Francesc Lluch, els arguments per voler canviar de comarca per part de Torà i Biosca tenen més a veure amb els recursos econòmics, amb la mirada posada en la possible aplicació de la Llei de vegueries, en aquest cas per passar a la vegueria de la Catalunya Central, suposadament més ben dotada pressupostàriament que la de Lleida. En aquest sentit, Lluch assegura que les diferències actuals que posen en mans dels ajuntaments les diferents diputacions de Catalunya cada vegada són més grans, ja que, per exemple, els recursos de la Diputació de Barcelona multipliquen per 10 els de la Diputació de Lleida.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Traspàs ordenat

D’altra banda, per tal que els veïns no es vegin afectats per la continuïtat dels molts serveis que es presten des del Consell Comarcal de la Segarra, Lluch demana a l’administració pertinent que es faci un traspàs ordenat i que no causi perjudici a ningú. Per això, proposa un acord a tres bandes amb els municipis de Biosca i Torà, els consells de la Segarra i el Solsonès i la Generalitat.

 

Finalment, Lluch diu que la marxa de Biosca i Torà empetiteix la Segarra en molts sentits, ja que es perdrà un 7% de la població i una part important del territori. En aquest sentit, recorda que als anys trenta del segle passat, amb la Llei de Distribució Territorial de Catalunya, la Segarra va patir una gran retallada, amb l’annexió de diversos municipis a l’Urgell, la Conca de Barberà i l’Anoia.

 

Malgrat tot, diu Lluch, pel temps compartit, acceptant la voluntat democràtica dels equips de govern dels dos ajuntaments, els desitja la millor de les sorts.

Mar Laborda
Sobre l'Autor

Mar Laborda

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *