Sense Categoria

La COELL tem per la supervivència dels negocis de Lleida

Avatar
  • abril 9, 2020
  • 4 min read

La COELL alerta de la situació de les empreses de Lleida | Pixabay

La Confederació d'Organitzacions Empresarials de Lleida (COELL) reclama la immediata posada en marxa de totes les mesures possibles que permetin accelerar la recuperació de l'economia i garantir que autònoms i petites empreses puguin refer-se al més aviat possible un cop superat l'escenari actual d'emergència sanitària per la covid-19.

 

En aquest sentit, la patronal lleidatana ha expressat la seva preocupació per la supervivència dels negocis, pel repunt de l'atur a la demarcació i pels projectes i inversions que no s'endegaran arran de l'impacte de la crisi del coronavirus. Un 80% dels associats consultats per la COELL assegura que ja ha registrat una disminució de liquiditat i d'ingressos.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

La COELL ha fet una crida aquest dimecres a impulsar totes les mesures possibles que permetin accelerar la recuperació de l'activitat i de l'economia de la demarcació de Lleida. La patronal fa aquesta demanda després de copsar com està afectant la situació actual als autònoms i associats dels gremis i associacions empresarials, «bona part dels quals han hagut d'interrompre obligatòriament la seva activitat i molts també han hagut de presentar ERTO ja sigui per força major o per causes productives».

 

Un 80% dels associats consultats nota una disminució de liquiditat i d'ingressos

En aquest sentit, la COELL constata que més del 80% dels associats consultats ja ha registrat disminució de liquiditat i d'ingressos a hores d'ara, fet que «provoca una certa incertesa de cara a la recuperació del volum de la seva activitat». En aquest sentit, el 40% considera que es refaran de la crisi del coronavirus durant el 2020, mentre el 56% preveuen que redreçar el seu negoci trigarà entre 1 i 5 anys. Només un 4% considera que hauran de reestructurar el negoci per poder sortir-se'n.

 

Davant aquesta situació, el president de la COELL, Josep Maria Gardeñes, considera que «totes les mesures que s'endeguin per ajudar econòmicament a autònoms, microempreses i empresaris seran poques perquè les conseqüències d'aquesta crisi poden ser dramàtiques». En aquest sentit, Gardeñes tem «per les empreses que es quedaran en el camí perquè ja no podran tornar a aixecar la persiana, per les persones que, de retruc, passaran a incrementar les xifres de l'atur a Lleida, així com per tots aquells projectes que ja no es faran i per les inversions que s'acabaran repensant».

 

Ajuts i subvencions

Pel que fa a les mesures a adoptar, els autònoms i associats de la COELL consideren que caldria una condonació de la Seguretat Social durant el període d'estat d'alarma per als negocis amb reducció d'ingressos, per una banda, i també aposten per diferir les autoliquidacions trimestrals i la renda fins a la recuperació de l'activitat.

 

Des de l'Espai Dona Lleida, també demanen suspendre la presentació de les obligacions tributàries mentre duri l'estat d'alarma i l'obligatorietat d'abonament del rebut d'autònoms del mes d'abril. Des de l'Associació Multisectorial d'Autònoms de la província de Lleida (AMALL) sostenen que hagués estat millor obtenir ajuts directes per cessament d'activitat i, en aquest sentit, assenyalen que «la moratòria proposada és un ajornament que l'únic que fa és posposar el problema dins d'un context futur incert», segons apunten les previsions.

 

Precisament el que realment preocupa als autònoms i a l'empresariat lleidatà és el futur immediat quan acabi el confinament, la morositat i què passarà quan les empreses no puguin fer front als pagaments per manca de liquiditat.

 

Al costat de les empreses i autònoms i agraïment al personal sanitari i sectors essencials

D'altra banda, la COELL es posa a disposició de les empreses i autònoms que han patit les conseqüències de l'actual situació. Alhora, manifesta el seu suport a les persones afectades directament per la pandèmia i destaca la tasca cabdal que duu a terme el personal sanitari. També subratlla l'esforç de les empreses del sector de la distribució alimentària que garanteixen l'abastiment diari de la població, així com el que fan els professionals d'altres àmbits i sectors essencials que segueixen a primera línia durant l'estat d'alarma decretat pel coronavirus.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *