Quant trigarà la cobertura 5G a arribar al 95% del nostre territori?

“D’aquí a 2 o 3 anys tindrem una cobertura 5G de quasi el 95% del territori”, segons ha afirmat Òscar Alavedra, gestor de projectes d’i2CAT, en el decurs de la xerrada duta a terme aquest divendres al migdia a l’Àrea5G de Ponent de la Fira de Sant Miquel. En el decurs de la sessió, destinada a apropar als ciutadans els conceptes bàsics de la tecnologia 5G, ha explicat que les empreses han d’anar adequant els seus sistemes a aquesta nova tecnologia, “per tal que, quan estigui implantada i tinguem cobertura, puguin utilitzar-la ràpidament”. 

El 5G és una nova generació de comunicacions mòbils, evolució del 4G actual, que permetrà unes velocitats i temps de resposta molt més ràpides.

firetes-lleida-bo

Alavedra ha explicat que el 5G serà molt útil per al món agrari, perquè cobrirà zones rurals on no arriba el 4G, i que amb la nova tecnologia podran connectar-se a Internet. A efectes pràctics, mitjançant sensors i expert remote permetrà optimitzar moltes explotacions agrícoles i ramaderes, assolir un control més gran de la producció i de les necessitats agrícoles (regs, etc.), aconseguir una major qualitat del producte en disminuir l’ús de pesticides, actuar amb més immediatesa als problemes que puguin sorgir i obtenir informació en temps real sobre la collita.

El 5G donarà un servei eficaç i ràpid, més fiable que el 4G, degut a un millor ús de l’amplada de banda i més punts de connexió. Gràcies al menor ús de xarxa, els costos de les dades poden ser menors que els de les xarxes 4G. La 5G admet més dispositius que la 4G, donat que expandeix les ones de ràdio disponibles.

Entre altres utilitats, el 5G permetrà l’expert remote (telepresència i assistència a distància) en àmbits com l’empresarial, industrial o mèdic (els metges podran veure i analitzar un pacient en temps real a distància).

Entre altres temes, el gestor de projectes d’i2CAT ha pronosticat també una “revolució 5G satel·lital, operativa en uns 10 anys, i que facilitarà també la cobertura a les zones de muntanya, fins i tot a les més remotes”. Aquesta segona fase del 5G s’aconseguirà gràcies a la implementació d’una constel·lació de satèl·lits públics i privats que donaran una cobertura total i que serà molt útil de cara a emergències i rescats.

El 5G està liderat a la demarcació de Lleida per la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, la Paeria i la Diputació de Lleida.

La Fundació i2cat és una fundació de recerca que, entre altres objectius, fa difusió de les tecnologies 5G al territori. És un centre de desenvolupament i investigació sense ànim de lucre, que impulsa activitats d’R+D+I en l’àmbit d’aplicacions i serveis d’Internet avançats.