Sense Categoria

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol clou el calendari estival de visites guiades gratuïtes

LleidaDiari
  • setembre 16, 2021
  • 3 min read
La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol clou el calendari estival de visites guiades gratuïtes

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural i l'Ajuntament de Tornabous (Urgell) clouran el pròxim dissabte 25 de setembre a les 11 hores el cicle de visites guiades gratuïtes a la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol. Aquestes s'han celebrat els darrers dissabtes dels mesos de juny, juliol, agost i setembre per donar a conèixer aquest jaciment ibèric, un dels més importants conservats.

 

El dia 25 s'oferirà l'última visita gratuïta d'aquest estiu per explicar la història del poble ibèric dels Ilergets a través de les restes arqueològiques d'una de les seves grans ciutats, el Molí d'Espígol. Aquest jaciment va ser probablement la capital del poble Ilerget i algunes teories la identifiquen amb la mítica ciutat ilergeta d'Atanagrum.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol clou el calendari estival de visites guiades gratuïtes

La ciutat ibèrica del Molí d’Espígol clou el calendari estival de visites guiades gratuïtes | LleidaDiari.cat

 

L'aforament és limitat

El programa de visites l'han dut a terme l'equip d'educadors i educadores de l'empresa Iber, Arqueologia, Patrimoni i Turisme i tenen una durada aproximada d'una hora i mitja. Les visites també inclouen un tast de cervesa Iberika. Per motius sanitaris, l'aforament és limitat i és imprescindible fer reserva prèvia al telèfon 977 638 556 o al correu electrònic: reservesmonuments.acdpc@gencat.cat

 

Segons la recerca arqueològica, la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol va ser un dels assentaments urbanístics més destacats de la cultura ilergeta, un centre polític i econòmic de primer ordre que podria identificar-se amb l'antiga ciutat d'Atanagrum, la capital dels ilergets, segons l'historiador romà Titus Livi.

 

Un equipament renovat

L'Agència Catalana del Patrimoni Cultural va renovar durant l'any 2019 la museografia del centre d'acollida de visitants de la ciutat ibèrica del Molí de l'Espígol amb l'elaboració de nous continguts interpretatius i la creació d'un audiovisual que explica la història dels coneguts cabdills ilergets Indíbil i Mandoni.

 

Un dels elements destacats és la recreació hipotètica de com hauria sigut la ciutat ibèrica del Molí d'Espígol en el moment de la seva màxima esplendor. El dibuix de la ciutat es basa en els resultats de les campanyes arqueològiques i en les interpretacions que n'han fet els arqueòlegs i és un recurs de primer ordre per millorar la comprensió del jaciment. El projecte es va completar amb l'elaboració d'un audiovisual que relata la història dels coneguts cabdills ilergets Indíbil i Mandoni i que porta per títol 'Atanagrum'.

 

Els Ilergets

Amb el nom d'Ilerget és conegut el poble ibèric que habitava les planes dels rius Segre i Cinca. Les fonts clàssiques en parlen des del segle VI aC. i es coneixen a través dels llibres d'història grecs i romans, que expliquen la seva implicació en les grans guerres del seu temps i, sobretot, durant la Segona Guerra Púnica, que va enfrontar Roma i Cartago pel domini del Mediterrani.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *