CiU i ERC exigeixen a Ros que aturi l’estudi comercial per licitar-lo mitjançant un concurs de lliure concurrència

CiU i ERC exigeixen a Ros que aturi l’estudi comercial per licitar-lo mitjançant un concurs de lliure concurrència| Text i fotografia: ACN

 

Els grups municipal de CiU i ERC a l’Ajuntament de Lleida exigeixen a l’equip de govern del PSC que faci marxa enrere en l’adjudicació que ha fet mitjançant decrets de quatre estudis sobre l’oferta i la demanda comercial a la ciutat, ja que consideren que s’incompleix la legislació sobre contractació pública, així com el cartipàs. 

Ambdós grups rebutgen que s’hagi “trossejat” en quatre l’estudi inicial previst ja que d’aquesta manera la Paeria ha pogut encarregar els quatre estudis de forma directa sense necessitat d’obrir un procés de licitació públic, que sí hauria estat necessari si l’adjudicació s’hagués fet conjunta. En cas de no obtenir un compromís de l’equip de govern que atengui les seves reclamacions en les pròximes hores, CiU i ERC han anunciat que aquest mateix divendres presentaran al registre municipal un recurs de reposició contra la decisió de l’equip de govern.
 
CiU i ERC han anunciat que si el PSC no rectifica, aquest mateix divendres presentaran un recurs de reposició al registre de la Paeria contra la mesura presa per l’equip de govern d’adjudicar per decret la realització de l’estudi comercial de la ciutat, que ha de servir per analitzar la idoneïtat de la implantació de nous projectes comercials com ara el projectat a Torre Salses. El president del grup municipal d’ERC-Avancem, Carles Vega, ha criticat que s’hagi “trossejat en quatre” l’estudi previst inicialment, decisió que ha qualificat “d’error en la forma” i de “parcial”. Per això, ha exigit a l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, un nou procediment amb “publicitat, lliure concurrència, transparència i igualtat d’oportunitats”.
 
Vega i el president del grup municipal de CiU, Toni Postius, han explicat que ara s’han assabentat que el 22 de desembre l’equip de govern va adjudicar per decret quatre estudis per analitzar la situació de oferta i demanada comercial a la ciutat, dos a l’empresa Smart Marketing, i altres dos a la UdL, encàrrecs que globalment sumen més de 64.000 euros (+ IVA). ERC i CiU han remarcat que en cas d’haver-se encarregat un sol estudi comercial tal com defensen aquests dos grups, hauria estat necessari fer la licitació mitjançant un concurs públic de lliure concurrència i amb publicitat per tal que tots els interessats en dur-lo a terme poguessin presentar-s’hi. 
 
Toni Postius ha reclamat la necessitat de fer les coses “bé” i, per això, ha defensat que cal obrir un concurs públic, amb un plec de condicions que s’exposi a informació pública, per tal que hi pugui concórrer qui ho desitgi i que sigui una mesa de contractació qui acabi adjudicant el treball a l’oferta més adient. CiU i ERC consideren que tal com l’equip de govern ha fet la licitació de l’estudi –en quatre parts- s’està incomplint la legislació sobre contractació pública, així com el propi cartipàs municipal. Pel que fa a la llei estatal, Postius ha explicat que quan una licitació supera els 60.000 euros (sense IVA) s’ha d’obrir un concurs públic de lliure concurrència, mentre en el cas del cartipàs, cal estudiar al menys tres ofertes abans de decidir-se per una si l’objecte de licitació sobrepassa els 3.000 euros.
 
Davant aquests “incompliments”, Carles Vega també ha reclamat que un estudi comercial “èticament ben fet” sobre l’oferta, la demanda, l’impacte social, econòmic i en l’ocupació, i aspectes urbanístics com els accessos, “cosa que els estudis adjudicats no contemplen”. Així, també ha exigit que l’estudi “sigui bo per tota Lleida”, ja que “en un mes i mig s’han despertat diversos projectes comercials com són els de Torre Salses, Carrefour i Vallrufea”. Per Postius, aquesta manera de fer mostra el “nepotisme” de Ros, “que actua com si seguís tenint majoria absoluta”. 
 
Cal recordar que en darrer Ple municipal del 22 de desembre passat, l’alcalde de Lleida va decidir retirar de l’ordre del dia, a l’espera de disposar de l’estudi comercial de la ciutat, dos expedients que han de permetre tirar endavant el projecte comercial de Torre Salses -entre els barris de la Bordeta i Magraners-, un dels quals referent a la proposta de modificació del Pla General per reajustar el traçat de la prolongació del vial Víctor Torres i, l’altre, al conveni amb la firma promotora del projecte comercial de Torre Salses.
 
Els socialistes consideren “impecable” el procediment seguit 
L’equip de govern del PSC ha volgut sortir al pas de les acusacions de CiU i ERC per defensar la transparència amb què es van adjudicar els estudis comercials, així com el procediment seguit, que “s’ha fet d’acord amb la normativa”, segons el tinent d’alcalde i regidor d’Hàbitat Urbà i Rural, Fèlix Larrosa.”S’ha donat publicitat, s’ha explicat per activa i per passiva que es farien aquests estudis i s’ha explicat exactament de quina manera es farien”, ha remarcat. 
 
El tinent d’alcalde ha acusat els dos grups municipals de voler generar una “ombra de dubte” sobre la gestió municipal, fet que ha qualificat “d’absolutament indigne”. Per Larrosa ha dit que ERC i CiU “s’equivoquen” si el que realment pretenen és dilatar el procés per a la implantació del projecte comercial de Torre Salses i ha preguntat als dos grups si la seva posició “obeeix a interessos i a pressions que es puguin estar plantejant determinats lobbys locals respecte a l’exercici de la política a nivell municipal?”. 
 
Félix Larrosa ha deixat clar, per una banda, que els estudis encarregats formen part dels treballs que s’estan fent entorn del nou plantejament urbanístic de la ciutat, “de la mateixa manera que se n’estan fent altres entorn de la mobilitat o de caire mediambiental” i, per altra, que “aquests estudis no són predeterminants de cap decisió que hagi de prendre la Paeria en clau d’implantació d’una activitat econòmica a la ciutat”. Pel tinent d’alcalde, “aquests estudis i les reflexions que puguin introduir són les que hauran d’assumir els empresaris que vulguin instal·lar-se a la ciutat de Lleida” però “mai la Paeria o cap institució podrà autoritzar o vetar una implantació comercial com a conseqüència d’aquests estudis”, fet que prohibeixen les directives comunitàries, segons ha recordat Larrosa. 
 
Per la primera tinenta d’alcalde, Montse Mínguez, CiU i ERC “s’han proposat encallar i posar pals a les rodes a un projecte que és bo per la ciutat” i que “aposta pel creixement i pel futur dels lleidatans, tant des del punt de vista de l’oferta comercial de ciutat i també des del punt de vista laboral”. Quant al procediment administratiu seguit, que ha qualificat “d’impecable”, ha dit que “s’han realitzat quatre estudis menors perquè els objectius d’aquests treballs a fer són diferents i els faran equips de professionals diferents, cadascun dels quals tindrà uns objectius determinats”. Finalment i adreçant-se a ERC, Mínguez ha recordat que un dels grups que s’encarregarà d’algun d’aquests quatre estudis comercials “també va fer els estudis comercials del 2004”, amb la republicana Montse Bergés al capdavant de la regidoria de comerç. I s’ha qüestionat: “Si aleshores van ser vàlids per què no ho han de ser ara?”. 
 
Crida per Lleida-CUP a favor d’ERC i CiU
A la tarda, el grup municipal de la Crida per Lleida-CUP ha anunciat la voluntat de sumar-se al recurs de reposició anunciat per ERC-Avancem i CiU, “amb la finalitat que es revisi la conformitat a dret de l’adjudicació i, en el supòsit que es confirmi la seva il·legalitat, els quatre contractes quedin anul·lats”. 
 
A més, la Crida ha anunciat que exigirà a l’equip de govern municipal que elevi consulta sobre l’adjudicació realitzada a la Junta Consultiva de Contractació de Catalunya, organisme depenent de la Generalitat, “competent per dictaminar, en aquest cas, sobre el fraccionament dels contractes i la forma d’adjudicació”. Des de la formació es vol assegurar d’aquesta manera que el cas “quedi clarificat en un temps el més breu possible, amb independència que es pugui sostenir l’acció judicial unitària per garantir que la Paeria actuarà conforme a dret”.