Edició 2021

CiU, ERC i la CUP denuncien que la Paeria incompleix el reglament del català amb retolació bilingüe

  • febrer 23, 2016
  • 3 min read
CiU, ERC i la CUP denuncien que la Paeria incompleix el reglament del català amb retolació bilingüe
CiU, ERC i la CUP denuncien que la Paeria incompleix el reglament del català amb retolació bilingüe

CiU, ERC i la CUP denuncien que la Paeria incompleix el reglament del català amb retolació bilingüe| ACN – Fotografia: CiU Lleida

 

Els grups municipals de CiU, ERC-Avancem i la Crida per Lleida-CUP han denunciat aquest dimarts que l'equip de govern de la Paeria està incomplint el Reglament de la Llengua Catalana vigent i ha començat a instal·lar cartells informatius en català i castellà a diferents punts de la ciutat.

Aquest és el motiu pel qual han anunciat que demanaran empara a la Direcció General de Política Lingüística. Les formacions consideren que el govern municipal del PSC ha començat a implantar el bilingüisme de forma discreta i sense la modificació del reglament, que hauria de passar pel ple, per evitar la confrontació pública amb els partits polítics i els ciutadans.
 
CiU, ERC i la CUP han fet aquesta denuncia davant un rètol bilingüe situat a la zona d'aparcament del Barris Nord i han apel·lat a l'article 14 del Reglament que diu: 'La retolació pública de tota mena s'ha de redactar únicament en català'.
 
El portaveu d'ERC, Carles Vega, ha lamentat que cartells com aquest demostren que ''a Lleida s'està produint un atac sistematitzat i del tot inacceptable cap a la convivència lingüística i el català'' i que ''malversar espai, temps i diner públic en cartells bilingües és una despesa inútil''. Vega ha assegurat que ''no serveix de res posar dues vegades la mateixa informació en català i castellà en una ciutat que no té només dos llengües'' i ha recordat que ''com a mínim el 15% de la població de Lleida té d'altres llengües i per tant, no és vàlid dir que no s'entenen els cartells en català''.
 
El president del grup de CiU, Toni Postius, ha considerat que a Lleida s'està introduïnt el bilingüisme ''per la porta del darrera de la mateixa manera que Felip V va donar instruccions fa 300 anys per acabar amb el català d'una manera subtil amb la premissa que surja el efecto sn que se note el cuidado''. Segons Postius però, en aquest cas, Àngel Ros ''practica allò de que surja el efecto sin que se note el pacto que té amb Ciudadanos''.
 
Retolació bilingüe perquè preval la llei estatal
El tinent d'alcalde de la Paeria Fèlix Larrosa ha respost a les denuncies de CiU, ERC i la Crida assegurant que malgrat el reglament d'ús del català de l'Ajuntament, la senyal a que han fet referència els grups és de trànsit, i en aquest cas preval el reglament de la Llei estatal de Trànsit que indica que cal retolar ''almenys en castellà''. Per aquest motius, Larrosa assegura que des de la Paeria retolen primerament en català i després en ''l'altra llengua oficial que és el castellà'', en casos com el del senyal que han fet servir com a exemple els tres grups denunciants.
 
Larrosa també ha acusat de ''manipulació'' les tres formacions que han denunciat aquesta qüestió i d'intentar ''portar confusió a la ciutadania''. Per això, els ha instat a tenir un ''major rigor i a estar més ben assessorats'' a l'hora de fer les denuncies i per tant, a llegir el que ''és vigent i el que no''.

Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.