Sense Categoria

CiU, ERC i la Crida exigeixen a Ros que restitueixi l’ús preferent del català després de l’informe del Síndic

LleidaDiari
  • juliol 11, 2016
  • 3 min read
CiU, ERC i la Crida exigeixen a Ros que restitueixi l’ús preferent del català després de l’informe del Síndic

CiU, ERC i la Crida exigeixen a Ros que restitueixi l’ús preferent del català després de l’informe del Síndic| ACN – Fotografia: CiU Lleida

 

Els grups municipals de CiU, ERC i la Crida-CUP han reclamat al govern de la Paeria que compleixi les recomanacions del Síndic de Greuges de Catalunya respecte l'ús del català i que aquest torni a ser la llengua preferent a l'Ajuntament de Lleida. 

Les tres formacions van denunciar al Síndic el risc de català a l'Ajuntament després de l'acord de govern d'Àngel Ros amb Ciutadans i Rafel Ribó va rebre tant aquests partits com l'alcalde de Lleida per posteriorment emetre un informe que va fer públic la setmana passada. Els tres grups presentaran una proposta de resolució al ple de debat de l'estat de la ciutat demanant al paer en cap que rectifiqui i que a partir d'ara les comunicacions amb la ciutadania tornin a ser en català i que no es canviï la senyalització viària.
 
CiU, ERC i la Crida han recordat que el Síndic reclama a la Paeria que assumeixi l'obligatorietat ''d'emprar el català normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l'àmbit lingüístic català, així com de fomentar la imatge pública i l'ús del català''. Així mateix, recorden que en relació a la senyalització viària, el Síndic defensa que la informació complementària dels senyals de trànsit estigui en català com a norma general i que només es faci en castellà en cas que pugui comportar indefensió per a les persones. En aquest sentit, han denunciat que el govern municipal encara no ha informat del cost que ha suposat per a les arques municipals els canvis fets fins ara.
 
Els tres grups han alertat que seguiran amatents perquè a Lleida el català no faci ni un pas enrere i sigui una ''moneda de canvi fruit del pacte entre el PSC i Ciutadans''. Així mateix, consideren que l'informe de Síndic demostra que l'Ajuntament de Lleida ha vulnerat el Reglament d'Usos de la Llengua Catalana i els drets lingüístics de la ciutadania. A més, la resposta del Síndic, diuen, avala que en cap moment hi ha hagut una persecució de caràcter polític per aquest tema, com considera l'executiu municipal.
 
El president del grup de la CUP, Francesc Gabarrell, ha valorat ''la celeritat del Síndic en la seva resposta i la seva sensibilitat envers l'ús del català''. Per la seva part, el president d'ERC, Carles Vega, ha recordat que ''les administracions han de tenir especial cura i protegir el català, com a vehicle de comunicació i de cohesió social''. El president de CiU, Toni Postius, ha destacat que seguiran ''combatents perquè s'acabi amb la situació creada de facto sense que hi hagi hagut prèviament cap canvi normatiu''. 
 
Finalment, els tres grups s'han queixat que a la pàgina web de la Paeria no es publica la resolució de la Sindicatura, malgrat sí es va publicar la reunió entre l'alcalde i el Síndic sobre l'ús del català el passat 18 de juny.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *