CiU denuncia al Síndic de Greuges que l’Ajuntament de Lleida està incomplint una vintena d’acords del cartipàs municipal

CiU denuncia al Síndic de Greuges que l’Ajuntament de Lleida està incomplint una vintena d’acords del cartipàs municipal| ACN – Fotografia: CiU Lleida

 

El grup municipal de CiU a la Paeria ha denunciat aquest dimecres davant el Síndic de Greuges de Lleida, Josep Giné, que en sis mesos han detectat que s'han incomplert una vintena d'acords del cartipàs municipal. Asseguren que suposen el 90% dels acords referents a qüestions de transparència. L'equip de Govern assegura que no és així.

El portaveu de CiU a l'Ajuntament de Lleida, Toni Postius, ha posat com a exemples la modificació del reglament de participació ciutadana que segueix pendent tot i que el PSC va anunciar una reunió imminent, que després va anul·lar, o les retribucions dels càrrecs electes de la Paeria i les seves dietes, que s'haurien de publicar cada mes i no es fa. CiU considera que, després de més de sis mesos de denunciar aquests incompliments, la inacció de l'equip de govern revela una “voluntat clara del PSC de no voler ser transparents”.
 
El president del grup de CiU a la Paeria ha explicat que han decidit demanar empara al Síndic després d'haver denunciat reiteradament, en comissions i en el ple, “la laxitud i la manca de voluntat de l'equip de govern a l'hora de fer efectius els acords del cartipàs”. Així mateix, el convergent ha remarcat que també s'obvia l'obligació de realitzar qualsevol despesa a càrrec del pressupost certificant que hi ha crèdit a la partida contra la que va dirigida, fet que “tampoc es compleix”. De la mateixa manera, “tampoc s'aporten informes justificatius quan hi ha despeses que no s'adjudiquen per la Mesa de Contractació amb un import superior a 3.000 euros, segons Postius. 
 
El grup municipal de CiU apunta, a més, que “lluny de complir amb el compromís de contribuir a un mandat més participatiu, el cert és que el Reglament de Participació Ciutadana continua sense modificar-se sis mesos després d'haver-se aprovat el cartipàs”. Davant aquesta situació, Postius subratlla que, malgrat el govern socialista celebri l'obtenció de les màximes qualificacions dels principals òrgans avaluadors d'aquest àmbit donant compliment a la nova Llei Catalana de la Transparència, el grup municipal ha constatat “que aquesta transparència és del tot insuficient i encara ens queda molt per tenir un Ajuntament totalment transparent”.
 
Finalment, Toni Postius ha lamentat que “haguem d'acudir al Síndic de Greuges perquè doni un toc d'atenció a l'equip de govern”, per tal d'instant-lo a fer complir els acords fixats al cartipàs, pactats amb tots els grups polítics de l'Ajuntament de Lleida, “amb l'objectiu de fer de la Paeria un ajuntament amb parets de vidre”, segons ha argumentat el president del grup municipal del CiU.
 
L'equip de Govern sí compleix l'acord
La primera tinent d'alcalde i regidora de la Gestió dels Recursos municipals, la Hisenda municipal i les Polítiques de Transparència, Montse Mínguez, ha assegurat que “a molts dels punts a què es refereix Postius la seva queixa, es dóna compliment”. En aquest sentit, ha puntualitzat que “al cartipàs hi havia molts apartats i molts pactes, alguns dels quals s'estan desenvolupant a data d'avui”.
 
Pel que fa a les mesures reclamades aquest dimecres per CiU, Mínguez ha assegurat que és “rotundament fals que no s'estigui complint el cartipàs”. Així, ha remarcat que “tots els regidors poden anar a la mesa de contractació, reben l'agenda diàriament, tenen accés als decrets i a tots i cadascun dels expedients, ja siguin oberts o tancats”. També ha recordat les més de 600 preguntes que porta contestades l'equip de govern del PSC a l'oposició i que s'està duent a terme un control de la despesa. 
 
Mínguez també ha dit que cada mes en comissió informativa es passen totes i cadascuna de les dietes i precisament aquest dimarts l'equip de govern va facilitar a l'oposició totes les dietes resumides de tot el 2015, ha explicat. La tinenta d'alcalde de la Paeria també ha negat que s'estigui incomplint que els presidents de les EMD puguin adreçar-se al Ple municipal i ha explicat que al de gener hi participarà la presidenta de l'EMD de Raimat. 
 
Per últim, ha deixat clar que “no s'és més o menys transparent perquè una cosa estigui o no penjada al web” ja que “si ens fixem només en el web, l'Ajuntament de Lleida rep en tots els rànquings i índexs de transparència municipals la màxima puntuació”, ha afirmat Mínguez.