Sense Categoria

Cinc detinguts per cometre set delictes d’estafa a Lleida

LleidaDiari
  • agost 24, 2015
  • 4 min read
Cinc detinguts per cometre set delictes d’estafa a Lleida

Cinc detinguts per cometre set delictes d’estafa a Lleida| Redacció – Fotografia: Mossos d’Esquadra

 

Els Mossos d'Esquadra van detenir el passat dijous, dia 20 d'agost, a la província de Barcelona dos homes, de 67 i 38 anys, i tres dones, de 61, 36 i 34 anys, l'home més jove de nacionalitat argentina i la resta de nacionalitat espanyola, com a presumptes autors de set delictes d'estafa a Lleida.

Des de l'agost de 2012 agents de la Unitat d'Investigació de Lleida duien a terme una investigació arran d'unes estafes, efectuades amb la modalitat coneguda com a 'el timo de l'estampeta'. Fins el mes de març d'aquest any s'havien denunciat set estafes, sis en diferents barris de Lleida i una al municipi d'Albatàrrec. Amb totes elles els estafadors havien aconseguit més de 21.000 euros. En el últim fet van estafar 6.000 euros a una dona de 85 anys.
 
El fet que els estafadors tenien molta mobilitat pel territori espanyol, no estaven identificats i planificaven de forma molt espaiada les estafes a Lleida, va dificultar molt el seu seguiment. A més, els investigadors tenien constància que altres fets no havien estat denunciats o que haurien estat denunciats com a suposats robatoris amb intimidació per justificar la pèrdua dels diners.
 
Després de nombroses indagacions, els Mossos van poder determinar que els estafadors formaven part d'un grup criminal molt actiu a tot l'estat. Buscaven víctimes, majoritàriament d'edat avançada, a les quals podien enganyar més fàcilment. Es guanyaven la seva confiança amb una escenificació molt ben teatralitzada i un cop la víctima els lliurava els diners, desapareixien sense utilitzar cap tipus de violència ni deixar cap rastre. 
 
Mateix modus operandi
En tots els casos coneguts, els estafadors utilitzaven el mateix modus operandi. Un cop tenien escollida la víctima, era abordada per un dels estafadors que feia el paper conegut en argot de carrer com a 'tonto'. Aquesta persona era l'encarregada d'iniciar l'engany, cridant l'atenció de la víctima. Normalment es feia passar per una persona amb disminució psíquica i li mostrava a la víctima molts bitllets, dient que se'ls havia trobat o que els volia llençar perquè tots estaven repetits.
 
Llavors entrava en acció una tercera persona o una parella, que s'interessaven per la situació. Aquests eren els encarregats de convèncer la víctima de participar en un pacte que beneficiaria a tots plegats. Aquesta parella simulava haver anat al banc a treure una gran quantitat de diners per demostrar al que feia de 'tonto' que no el volien enganyar atès que també tenien molts diners. Això obligava a la víctima a ensenyar que també disposava de molt diners per guanyar-se la confiança del suposat “tonto” i havia d'anar al banc a treure una quantitat important de diners per demostrar que no actua amb mala fe.
 
Llavors amb molta perícia, un dels estafadors ajuntava tots els diners en un sol paquet. En un moment donat de la situació i sense que la víctima se n'adonés, realitzen un canvi de paquet d'iguals característiques, per un altre ple de retalls de diari. Aquest paquet li donaven a la víctima perquè estigués tranquil·la pensant que tenia els diners de tots i, amb qualsevol excusa, la deixaven un moment sola i ja no tornaven a aparèixer.
 
Els investigadors van poder determinar que els presumptes autors dels fets serien un grup familiar, encapçalat per un home de 67 anys amb un ampli historial delictiu, que residirien a les poblacions de Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú.
 
El 20 d'agost, agents de la Unitat d'Investigació de Lleida es van desplaçar a les dues ciutats per detenir les cinc persones. En una urbanització de Vilafranca del Penedès van detenir els pares i una de les filles, i l'altra filla i la seva parella a Vilanova i la Geltrú. El pare va quedar en llibertat amb càrrecs després de declarar, donat el seu estat de salut, i la resta de detinguts van ser traslladats a Lleida després que un jutge autoritzés el canvi de partit judicial. La investigació continua oberta ja que podrien estar relacionats amb altres fets ocorreguts a la resta de Catalunya.
 
Els detinguts van passar dissabte a disposició judicial davant del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Lleida.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *