El cicle de conferències Calidoscòpia, organitzat per la Biblioteca Carles Morató de Solsona, celebra la seva setena edició sota el títol ‘Elogi de l’antipatia’. Aquest programa, que se celebra cada divendres d’octubre, té com a objectiu qüestionar la preponderància de la simpatia en la societat actual i les conseqüències que pot tenir sobre les relacions humanes.
El filòsof Víctor Pérez, director del cicle, adverteix sobre els efectes d’un excés de simpatia, que, segons ell, fomenta la superficialitat i perjudica l’esperit crític. Segons Pérez, la simpatia sovint es percep com un valor moral, cosa que empeny les persones a buscar constantment l’acceptació social. «El rigor, la severitat i la seriositat imprescindibles per a l’esperit crític i, amb ells, bous i esquelles», afirma.
El cicle comptarà amb quatre ponents de disciplines diverses, que abordaran diferents perspectives sobre l’antipatia. El primer a intervenir serà el filòsof i periodista Jordi Graupera, que parlarà sobre els límits de la simpatia en la filosofia a través de figures històriques destacades. L’actriu i còmica Vidda Priego prendrà el relleu l’11 d’octubre amb una conferència que abordarà el feminisme des d’una perspectiva incòmoda, argumentant que el feminisme només pot ser radical i interseccional per evitar caure en la servitud i l’exclusió.
El 18 d’octubre, l’articulista Montserrat Dameson explorarà el caràcter revolucionari de Jesús de Natzaret, oferint una reflexió des de la seva experiència com a jove catòlica i catalanista. Finalment, el 25 d’octubre, l’arquitecte i escriptor Josep Girós defensarà la importància de l’antipatia com a eina per relacionar-se amb els altres, una posició que desenvoluparà des d’un enfocament original i provocador.
El cicle Calidoscòpia es va iniciar el 2018 amb l’objectiu de fomentar el pensament crític i donar veu a perspectives sovint silenciades. Aquesta edició, que compta amb el suport del Consell Comarcal del Solsonès i la Diputació de Lleida, continuarà oferint un espai de reflexió sobre temes controvertits i amb gran rellevància social.