Cervera i Tàrrega acolliran funcions de Pastorets aquest Nadal

La nova temporada de Pastorets de Catalunya 2022-2023 comptarà amb més de 200 representacions de la mà d’una cinquantena d’entitats associades a la Coordinadora de Pastorets de Catalunya. Després de dos anys de restriccions a dalt i a baix dels escenaris, els grups teatrals tornen a la normalitat prepandèmia. Dos municipis de Lleida acolliran aquest Nadal representacions de Pastorets: Cervera i Tàrrega. Els Pastorets de Cervera tornen al Gran Teatre de La Passió amb dues funcions de la ja tradicional ‘Rosa de Betlem’ el 26 de desembre i l’1 de gener i dues funcions d’una nova versió dels Pastorets que estrenen aquest any, pensada per a públic adult, “Santa Innocència”, el 30 de desembre i el 6 de gener. Els Pastorets de Tàrrega, sota la nova direcció d’Estanis Farré, tornen al Teatre Ateneu de Tàrrega amb tres funcions de la seva versió dels Pastorets de Folch i Torres.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Totes les funcions

La temporada 2022-2023 en xifres

La nova temporada comptarà amb 52 grups teatrals de 43 municipis diferents (un 81,2% de la totalitat de Pastorets associats a la CPC). Amb unes 5.000 persones involucrades en les representacions, els grups portaran a escena més de 200 funcions a les quals s’espera que hi assisteixin uns 45.000 espectadors (el 2021 en van ser 28.500).

 

Activitats paral·leles

A més de l’activitat dels grups teatrals, la Coordinadora ha posat en marxa dos projectes paral·lels: la 2a edició de l’ajut a la investigació ‘Pastorets de Catalunya’ i l’exposició de fotografia sobre el fenomen dels Pastorets ‘La força dels Pastorets’, una iniciativa de la Sala Cabanyes de Mataró i la CPC, comisariada per Enric Lucena, fotògraf i periodista.

 

2a edició de l’ajut a la investigació ‘Pastorets de Catalunya’

La CPC, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Muntaner, ha convocat l’ajut a la investigació ‘Pastorets de Catalunya’, corresponent a l’any 2022, amb l’objectiu d’estimular la recerca i el coneixement sobre les representacions teatrals dels Pastorets, tant des d’un punt de vista històric com antropològic i social. L’ajut, dotat amb 3.000 €, està dirigit a investigadors de l’àmbit universitari o d’altres centres d’estudis. La convocatòria d’aquest any 2022 s’ha declarat desert. L’any 2021 l’ajut va ser per al projecte ‘Les arrels medievals dels Pastorets. Edició i anàlisi dels primers textos del teatre nadalenc català’, de Lenke Kovács. El de l’any 2020 va ser per al projecte ‘Les garrofes: 120 anys de crítica social berguedana a partir dels Pastorets d’en Pitarra’, d’Albert Rumbo Soler.

Exposició la força dels pastorets

Del 16 de desembre de 2022 fins a finals de gener del 2023 es podrà visitar a l’Ateneu de la Fundació Iluro de Mataró l’exposició ‘La força dels Pastorets’, una mostra sobre aquest fenomen de cultura popular comissariada pel fotògraf i periodista Enric Lucena.

 

El projecte, organitzat per la Sala Cabanyes de Mataró i CPC amb la col·laboració de la Fundació Iluro de Mataró, parlarà sobre com s’han superat els dos darrers anys de pandèmia amb l’objectiu de reflectir i divulgar que els Pastorets són un fenomen de cultura popular cabdal a Catalunya, i que s’ha convertit en un exemple de com reinventar-se, surar damunt les dificultats i projectar-se cap al futur.

 

Una cita indispensable al calendari Nadalenc

Els Pastorets són una cita clau al calendari nadalenc d’arreu de Catalunya amb una forta tradició de component familiar. La representació dels Pastorets, genuïna de la cultura catalana, combina la música, la dansa, el teatre, la història i la cultura popular, convertint-la en una experiència única.

 

Amb una gran diversitat de textos i formats, totes les representacions dels grups teatrals que formen part de la Coordinadora destaquen per la gran qualitat i la laboriosa tasca d’organització i execució que aplega a persones de moltes edats diferents, fet que les converteix en un moviment intergeneracional únic i singular.

Un fenomen territorial

Són poques les experiències culturals que avui dia trobem descentralitzades i amb una forta presència arreu del territori català. Els Pastorets en són un gran exemple per simbolitzar la diversitat i diàspora de grups que hi ha arreu del país.

 

Són 64 els grups teatrals associats a la Coordinadora repartits per 54 municipis del territori català: 32 grups de Barcelona (50%); 13 de la Catalunya Central (20,3%); 6 del Penedès (9,4%); 6 de Girona (9,4%); 4 del Camp de Tarragona (6,2%); 2 de Lleida (3,1%) i 1 de les Terres de l’Ebre (1,6%).

 

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya

La Coordinadora de Pastorets de Catalunya es va fundar l’any 2006 per aglutinar els grups que representen Pastorets arreu de Catalunya. És una federació d’entitats que té com a objectiu establir un espai de relació i intercanvi entre els diferents grups responsables de les representacions, donar difusió als Pastorets com a element patrimonial de la nostra cultura, potenciar la formació i estudiar i fomentar la recerca del fenomen Pastorets.