Sense Categoria

Cervera acull la XV Fira de Lutiers dedicada enguany al violoncel

Avatar
  • juliol 26, 2018
  • 3 min read

Pla mig on es pot veure el violoncel·lista Laurentiu Sbarcea tocant un Giovanni Grancino | LleidaDiari.cat

 

La capital de la Segarra va acollir aquest dimecres la quinzena edició de la Fira de Lutiers que s'emmarca dins la Càtedra Emili Pujol que s'està desenvolupant aquesta setmana amb uns 200 alumnes vinguts d'arreu. Enguany, aquest certamen únic en l'àmbit català i estatal, i situat com un dels més importants del sud d'Europa s'ha dedicat al violoncel. És per aquest motiu, que la figura «estel·lar» de la mostra va estar un Grancino del 1694 que els assistents van poder escoltar en una audició de la mà del seu propietari, el violoncel·lista Laurentiu Sbarcea. La directora de la Càtedra, Estefania Balcells, va destacar que enguany també s'ha incorporat un lutier de trompetes d'Israel i un altre de París que és dels més importants en l'àmbit de canyes d'oboè. Segons Balcells, la Fira està «plenament consolidada» i és una de les «parts fonamentals» de la Càtedra, ja que rep la visita tant d'alumnes com de professors i músics interessats en la fabricació d'instruments.

Pla mig on es poden veure alguns dels expositors a la XV Fira de Lutiers de Cervera

Pla mig on es poden veure alguns dels expositors a la XV Fira de Lutiers de Cervera | LleidaDiari.cat

 

La Fira de Lutiers de Cervera és l'única del país que reuneix fins a 20 lutiers. Segons Balcells enguany s'ha generat llavor entre els participants, ja que s'ha parlat de crear com un gremi o una mena d'associació de lutiers per tal de comptar amb un coixí i prendre més importància com a col·lectiu. A la fira, que està ubicada dins la Càtedra Emili Pujol, hi assisteix majoritàriament bona part de l'alumnat d'aquesta, que són uns 200 joves vinguts d'arreu. Però també professorat i persones interessades en la fabricació manual d'instruments diversos. Aquest any hi ha setze tallers de luteria, dels quals n'hi ha quatre de guitarra, tres arqueters i sis tallers més (tres de vent – fusta i metall), vint lutiers i fins una trentena de professionals. Entre aquests, tres lutiers de vent amb la incorporació del taller Rigoutat de París i la novetat del lutier de vent metall Tamir Akta Galileo Dolce, des d'Israel. També hi participa Knobloch strings, Sol Major (botiga de música) i el Gremi d'editorials de música de Catalunya, que realitzen la 10a Mostra de partitures.

 

Un dels atractius d'enguany ha estat la possibilitat d'escoltar el so i veure durant tota la jornada un violoncel construït per Giovanni Grancino el 1694, que ha estat tocat pel violoncel·lista Laurentiu Sbarcea. A la nit, en le marc del concert de la Fira de Lutiers, es podrà tornar a escoltar aquest violoncel juntament amb Les Madmoicelli.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *