Sense Categoria

Cerimònies a casa i telemàtiques per afrontar el dol durant el confinament

Avatar
  • març 28, 2020
  • 5 min read

El Col·legi de Psicòlegs publica una guia de recomanacions | LleidaDiari.cat

El confinament i la posposició de vetlles i funerals mentre duri la crisi sanitària de la covid-19 fa que les persones no puguin acomiadar-se personalment dels éssers estimats que acaben de morir. Per ajudar-les, el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) ha publicat una guia de recomanacions sobre com afrontar el dol durant la crisi sanitària actual.

 

Entre altres, s'aconsella celebrar una cerimònia a casa en la qual també hi puguin participar altres persones per via telemàtica, així com convocar una cerimònia quan hagi passat el confinament. El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya també ha habilitat un telèfon d'assessorament psicològic a la ciutadania.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Es permeten cerimònies de fins a 30 minuts

En alguns tanatoris i en el cas que la causa de la mort no sigui la covid-19, es permeten cerimònies de fins a 30 minuts limitades a les persones més properes al difunt. Tot i això, en l'àmbit general l'emergència sanitària ha comportat la suspensió de vetlles i funerals com a mesures de prevenció per evitar el contagi del coronavirus. La impossibilitat de poder acompanyar els éssers estimats en els seus darrers moments i de poder celebrar el funeral pot fer que per als familiars encara sigui més difícil iniciar el procés de dol.

 

En aquest sentit, la guia que ha publicat el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) està adreçada a totes aquelles persones que han d'afrontar la mort d'una persona estimada durant la pandèmia. Les recomanacions van des de l'ingrés del malalt fins al ritual de comiat i el dol, tant el propi com el de la família i les persones properes, així com un apartat dedicat a la situació que viuen els professionals sanitaris.

 

Recomanen a les famílies posar-se en contacte amb la persona ingressada via telefònica

El COPC recomana a les famílies posar-se en contacte amb la persona ingressada via telefònica i també per videoconferència perquè el contacte visual permeti acomiadar-se de la persona malalta «de la manera més propera possible». En el moment de comunicar la mort, també s'aconsella convocar les persones properes a una cerimònia que se celebrarà quan hagi passat la situació actual. Abans d'això, però, es recomana adaptar una cerimònia a casa en la qual hi participin els membres de la llar i, inclús, valorar la possibilitat que altres persones la puguin seguir en directe per telèfon o videoconferència.

 

«Hem d'estar preparats que no serà un enterrament tradicional, tot i la frustració que això pugui fer sentir», ha afirmat el president de la delegació del COPC a Lleida, Jaume Cela, que ha afegit que en aquestes cerimònies es pot utilitzar «el que calgui als familiars: fotos, espelmes, lectures, poemes». En la mateixa línia s'ha expressat Remei Capitan, directora d'Agraïments, empresa especialitzada en l'organització de cerimònies de comiat a la demarcació de Lleida. Segons ha explicat, els «rituals casolans serveixen per acceptar que l'altra persona s'ha mort” i diu que en aquests moments «fan falta i són molt bons per sortir del pas». Així mateix, també considera que aquests no han de substituir una cerimònia posterior al confinament.

 

L'oferiment d'un ajuntament

«És un dels moments més importants de la teva vida perquè marxes i no tornes i també és important per als que es queden, per acceptar a la llarga aquesta pèrdua i si el dol l'has fet bé, canvia moltíssim», ha explicat. En aquest sentit, ha indicat que un ajuntament s'ha interessat en organitzar, més endavant, una cerimònia oberta en homenatge als veïns que han mort durant l'epidèmia.

 

La guia del COPC també fa èmfasi en com es comunica una mort a menors. En aquest cas s'aconsella que siguin els pares o els familiars més propers els qui els ho expliquin «com més aviat millor» i utilitzant la paraula mort «sense eufemismes», així com un llenguatge senzill. Entre altres també es demana que es deixi clar als menors que no és culpa seva. «Els infants tenen tendència a culpabilitzar-se i se'ls hi ha de deixar clar que no és culpa seva. Per un adult pot semblar obvi però per als infants a vegades no ho és», ha dit Cela.

 

Pel que fa a els professionals de la salut, Capitan ha valorat «la tasca importantíssima» que estan duent a terme. «Miren d'acompanyar aquella persona fins al final com si fos un familiar, és una labor molt bèstia», ha afirmat. Així mateix, el COPC els recomana agafar-se una estona de descans durant la jornada per pair determinades vivències, compartir les seves idees, sensacions i sentiments amb altres persones i mantenir-se positius. També recorda que el col·legi té un número de telèfon gratuït específic per donar suport a professionals sanitaris.

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *