Categories: Lleida

T’has mirat mai els teus ulls per saber si tens glaucoma? El centre lleidatà que ho revisa

La Fundació Ferreruela Sanfeliu (FFS), amb la col·laboració de la Clínica ILO de Lleida, ha detectat possibles casos de glaucoma en 1 de cada 4 persones amb la seva campanya de sensibilització ‘Ull amb el glaucoma’ d’aquest any 2024. Després de visitar una cinquantena de persones, també s’han detectat 5 casos amb patologies diferents del glaucoma i que desconeixien que tenien com, per exemple, cataractes. El 50% dels pacients amb glaucoma no saben que el pateixen, ja que no dona símptomes evidents fins a fases avançades de la malaltia. Per aquest motiu, la FFS, a través de la Clínica ILO, ofereix revisions gratuïtes a persones en situació de risc amb l’objectiu de poder sensibilitzar, diagnosticar i tractar de forma precoç la població que té glaucoma. Aquesta ha estat la 15ª edició d’ ‘Ull amb el glaucoma’ de la FFS i la Clínica ILO, que promocionen la cultura de la prevenció amb programes de detecció precoç com aquest.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

La Dra Carolina Pallás, referent en glaucoma a nivell nacional, alerta que «fem aquestes campanyes per a poder diagnosticar el 50% dels pacients que tenen glaucoma i que no ho saben perquè no tenen cap mena de sintomatologia» i destaca que en el cas del glaucoma la detecció precoç és vital per a poder dur a terme un tractament i evitar que la malaltia evolucioni, ja que «no és el mateix detectar un glaucoma molt avançat als 60, que un glaucoma incipient als 40, perquè aquí sí que podem posar mitjans perquè la malaltia no evolucioni», assenyala.

La iniciativa, que s’emmarca en la celebració del Dia Mundial del Glaucoma, està adreçada a la població de risc no diagnosticada (persones majors de 60 anys, de més de 40 amb antecedents familiars, ciutadans d’origen africà o asiàtic, persones amb miopia o hipermetropia alta o en cas d’haver patit prèviament un traumatisme o patologia ocular). La Fundació Ferreruela-Sanfeliu destaca la importància d’arribar a aquestes persones que pertanyen al grup de risc i considera que ha de ser un projecte de ciutat. La presidenta de la FFS, Andrea Ferreruela, explica que l’objectiu de la campanya és que cap persona de Lleida tingui un glaucoma no identificat «per això estem convençuts que la detecció precoç del glaucoma és un treball en equip, un treball de coordinació, informació i sensibilització, el que els àmbits de la salut, sobretot de l’oftalmologia, tenim la responsabilitat de treballar plegats per a prevenir-lo».

En els darrers tres anys s’han visitat 135 persones en el marc de la campanya ‘Ull amb el glaucoma’. El balanç és de 14 casos de glaucoma detectats, 21 sospitosos i 9 patologies diferents com hipertensió o cataractes. Aquestes dades reafirmen la importància de mantenir en el temps la iniciativa que fa més de 15 anys que va engegar la Fundació Ferreruela-Sanfeliu amb la col·laboració de la Clínica ILO. La FFS valora la campanya ‘Ull amb el glaucoma’ com tot un èxit, «no només pel nombre de persones que venen a realitzar-se el cribratge, sinó pel nombre de glaucomes que detectem precoçment any rere any. Per a nosaltres, detectar un glaucoma a temps, és salvar la visió d’una persona. I només per això, paga la pena continuar amb el projecte», assenyala Andrea Ferreruela.

Què és el glaucoma

El glaucoma és una malaltia crònica de l’ull en la qual es va perdent visió de manera tan gradual que la persona no se n’adona i que pot arribar a causar ceguesa total. Es coneix com ‘la ceguera silenciosa’ perquè, quan dona símptomes, ja està molt avançada. El 50% dels afectats per aquesta malaltia desconeix que la té i és per això que des de la Fundació Ferreruela Sanfeliu i ILO Oftalmologia insisteixen en la importància de diagnosticar la malaltia en els primers estadis, quan encara no dona senyals per poder controlar i evitar la seva progressió.

En la majoria d’afectats no acostuma a donar símptomes fins a fases avançades de la malaltia, quan el mal ocular és important. La pèrdua de visió perifèrica no es nota perquè el cervell té la capacitat de compensar la visió perduda i emplenar les zones cegues, combinant les imatges de tots dos ulls per a donar una imatge completa. Però en estadis avançats s’arriba a una visió de túnel.
El glaucoma és una malaltia crònica i, tot i que encara no se li ha trobat cura, es pot tractar i controlar mitjançant gotes, làser i/o cirurgia. Amb la diagnosi precoç, les revisions periòdiques i un adequat i constant seguiment del tractament es pot frenar.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Agramunt es prepara per a tornar a ser la capital del torró

Agramunt serà un cop més el punt de trobada del món dolç i del producte…

19 minuts ago

Europa demana prohibir el tabac i les cigarretes electròniques en terrasses i espais a l’aire lliure

La Comissió Europea demana prohibir fumar tabac i utilitzar cigarretes electròniques en espais a l'aire…

1 hora ago

Torna la segona edició de la Fira Birra a Sant Ramon amb desenes de cerveses artesanes

Sant Ramon, el proper 28 de setembre, serà l'escenari de la segona edició de la…

2 hores ago

El Rodi Balàfia Vòlei acollirà la Lliga Catalana

El Rodi Balàfia Vòlei serà l'amfitrió de la Lliga Catalana Divisió d'Honor Masculina, amb les…

2 hores ago

La Festa de benvinguda de la UdL promou l’emprenedoria femenina

La Universitat de Lleida (UdL) acollirà, aquest dijous, 19 de setembre, una celebració per als…

2 hores ago

Sancionen a Espanya per obligar una testimoni de Jehovà a rebre una transfusió de sang

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha condemnat Espanya per obligar una testimoni de Jehovà…

3 hores ago