Categories: Lleida

Més de 300 lleidatans reben un tractament pel ronyó

Unes 350 persones de la demarcació de Lleida estan incloses al programa de tractament renal substitutori, la meitat de les quals reben diàlisi i la resta estan trasplantades. Són dades que s’han fet públiques aquest dijous coincidint amb la commemoració del Dia Mundial del Ronyó. Enguany la jornada se centra en la detecció de la malaltia renal crònica, amb una prevalença que ha augmentat en els últims anys i que es calcula que afecta el 15% de la població. Sota el lema ‘Estan sans els teus ronyons?’, durant tota la jornada professionals del Servei de Nefrologia de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida fan proves de detecció de la diabetis i de la hipertensió arterial, els principals factors de risc de la malaltia renal crònica.

 TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La doctora María Luisa Martín Conde, cap de la secció de Nefrologia de l’Arnau, ha explicat que la prevalença de la malaltia augmenta per l’increment dels factors de risc cardiovascular i per l’envelliment de la població. La malaltia renal crònica no presenta símptomes fins a uns estadis molt avançats i, per això, la doctora ha destacat la importància de cuidar la salut i de sotmetre’s a analítiques que permetin detectar-la a temps. Conde ha explicat que actualment es disposa de fàrmacs que cada cop són més efectius per frenar-ne la progressió.

L’objectiu és evitar que la malaltia s’agreugi i els pacients s’hagin de sotmetre a diàlisi, un tractament “amb un impacte social, econòmic i mediambiental molt important”, ha destacat la doctora. Per aquest motiu, la doctora ha recordat la importància de controlar correctament la diabetis i la hipertensió arterial. Actualment, hi ha 47 pacients que reben diàlisi a l’Arnau, 50 més a domicili, 137 al centre perifèric situat al carrer Enric Granados de Lleida i 11 al Pirineu, alguns dels quals es desplacen a Andorra o a França per proximitat. A més, unes 60 persones de la demarcació estan en llista d’espera per ser trasplantades, segons la doctora Conde.

La cap de Nefrologia de l’hospital lleidatà ha afirmat que l’educació en hàbits saludables des de la infància és la mesura més eficaç de prevenció de la malaltia renal crònica. En prevenció secundària ha explicat que és important detectar-la en la població de risc com persones diabètiques, hipertenses o persones amb antecedents familiars de malaltia renal i edat avançada.

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Recent Posts

Mor un jove durant la nit de Sant Joan després de caure de la muralla de la Seu Vella

Un jove de 25 anys ha mort la matinada d'aquest dimarts després de caure de…

1 hora ago

L’última pedregada danya en alguns punts de la Segarra el 100% del cereal

La tempesta amb pedra que va caure diumenge a la tarda escombrant punts de les…

4 hores ago

Balanç Revetlla: 1.356 avisos i un nadó ferit greu per cremades

Un nadó d’un mes ha resultat ferit greu a Palau-Solità i Plegamans amb cremades de…

4 hores ago

Alerta sanitària per presència de salmonella en fuet envasat

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha informat, a través del Sistema Coordinat…

19 hores ago

Catalunya, en alerta per temperatures extremes fins dimecres

Protecció Civil ha activat aquest dilluns el pla PROCICAT per l'episodi de calor intensa que…

20 hores ago

L’ambivalència de rols de víctimes i victimaris, en un Simposi a la UdL

Víctimes i victimaris: ambivalència de rols. Aquest és el fil conductor del 6è Simposi d'Investigació…

20 hores ago