Comarques

El cementiri lleidatà que acollirà un espai per al dol gestacional i perinatal

Marta Romera
  • octubre 17, 2022
  • 3 min read
El cementiri lleidatà que acollirà un espai per al dol gestacional i perinatal

L’Ajuntament d’Alpicat ha creat al cementiri municipal un espai dedicat a la mort gestacional i perinatal, i al dol que aquesta comporta. Aquest espai s’ha obert aquesta setmana coincidint amb el Dia Internacional del Dol Perinatal i Gestacional, i el dissabte va rebre la visita de diferents membres del consistori, amb l’alcalde Joan Gilart al capdavant i els regidors Joan Limón, Montse Molina, Blanca Roure, Antonio Tornos, Mireia Perna i Tere Mayoral.

Es tracta d’un espai simbòlic, amb una escultura de l’artista local Rubén Aranda, i que l’Ajuntament ha volgut posar a disposició de les famílies dels nadons que van morir al ventre de les seves mares o al poc de néixer, una realitat d’un dol invisibilitzat, minimitzat i, fins i tot, desacreditat, present en força famílies. Unes famílies que ara tindran un lloc on poder recordar els seus infants i, alhora, els seus éssers estimats en general, convertint-se en un espai de recolliment per meditar, reposar i recordar.

 

A l’acte d’aquest dissabte també hi va ser present l’autor de l’escultura, de títol ‘Inesperat’, que va fer una lectura de l’escultura, una obra conceptual en formigó i ferro que va dissenyar sota comanda de l’Ajuntament.

Més detalls sobre l’autor i l’obra

  • Títol: INESPERAT
    Escultura conceptual en formigó i ferro
  • Autor: Rubén Aranda (Lleida, 1976)
    «Succeeix quan ens trobem esperant… esperant saber què serà i com serà. Li posem nom i color, ens fem la idea de tenir-lo amb nosaltres i, de sobte, en aquesta dolça espera, l’inesperat ens ho arrabassa. I llavors continuem esperant… però aquesta vegada, a que passi el dolor»

Lectura de l’obra

L’obra forma part de la sèrie anomenada ‘Escultura viva’ de l’artista. És una peça en constant degradació i oxidació, donant un clar missatge sobre el pas del temps. És una obra exempta i, per tant, es pot observar des de tot el seu voltant. Per una cara, es veu la degradació i com afecta l’estructura i l’estètica, donant a entendre la dificultat, el dolor i el mal pas que ens toca viure. Si decidim continuar i envoltem l’escultura, aquestes degradacions arriben a desaparèixer per complet, donant a entendre que el pas del temps i la mateixa vida ens ajuden a superar qualsevol situació.

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *