Celebren un judici a l’Audiència de Lleida tot i l’oposició de les defenses per superar l’aforament

Pla general de la Sala de l'Audiència de Lleida en el judici per tràfic de drogues

Celebren un judici a l'Audiència de Lleida tot i l'oposició de les defenses per superar l'aforament permès per la covid | LleidaDiari.cat

L'Audiència de Lleida ha començat aquest dimecres el judici a 10 acusats de traficar amb drogues tot i l'oposició de les defenses per motius sanitaris. El fiscal s'ha oposat a la suspensió en considerar que les condicions eren adequades i que «no fer el judici mai fins que s'acabi l'emergència sanitària no és raonable ni proporcional».

 

A més, recorda que 3 dels acusats fa un any i mig que estan en presó preventiva i «esperen un desenllaç». Per aquest motiu la jutgessa ha considerat que la celebració del judici és «prioritària» i ha decidit celebrar-lo, obrint portes, augmentant la separació física entre els lletrats i oferint fer pauses per «prendre l'aire». És el judici amb més acusats que es fa a Lleida des de l'inici de la pandèmia.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

La magistrada ha assenyalat que a la sala encara hi havia llocs lliures dels habilitats per seure mantenint les distàncies. Tot i això, tal com informa un cartell penjat a la porta d'entrada de la Sala, l'aforament màxim permès és de 30 persones i n'hi havia 36: 10 acusats, 9 advocats, 1 fiscal, 3 jutges, 1 auxiliar judicial, 8 Mossos d'Esquadra i 4 persones de públic, 3 de les quals periodistes.

 

La petició dels advocats

Una de les advocades de la defensa, Eva Udi, ha demanat que s'habilités una altra sala perquè, tot i reconèixer que hi ha 3 dels acusats que estan en presó provisional, encara no superen els límits establerts per a aquesta mesura, ha recordat. Un altre dels lletrats ha lamentat que no estaven a la distància que havien d'estar i un altre ha insistit que no es reunien les condicions per fer un judici «de tantes hores». «Per qüestió de salut, crec que hi ha altres opcions possibles per fer-ho», ha afegit. El judici està assenyalat per dimecres i dijous però el més probable és que s'allargui.

 

Alguns dels motius són que la vista ha començat amb dues hores de retard per les peticions de recés i la recol·locació de les cadires dels lletrats. En comptes d'una filera amb 5 advocats i una altra amb 4, al costat del fiscal; s'han deixat 3 advocats de la defensa al costat del fiscal i la taula de davant amb 5 s'ha deixat amb 4. Els altres 2 s'han col·locat amb cadires darrere dels 4.

 

Els acusats declararan els últims

Les defenses també han demanat la nul·litat de les intervencions telefòniques i del registre del vehicle d'un dels acusats en entendre que no es va seguir el procediment corresponent. A més, també han sol·licitat que els acusats declaressin els últims i la jutgessa ha acceptat canviar l'ordre. Tot i que per aquest dimecres estava prevista la declaració dels acusats, 12 guàrdies civils i uns pèrits, a les dues del migdia només havien declarat dos policies. És per això que el judici, programat dimecres i dijous, podria allargar-se fins divendres i no es descarta que fins i tot segueixi algun dia de la setmana que ve.

 

Les 10 persones jutjades estan acusades de formar part d'una xarxa dedicada al tràfic de drogues que operava a Lleida i Tarragona i que la Guàrdia Civil va desarticular entre l'octubre de 2018 i el gener de 2019. En total se'ls van intervenir 11,5 quilos de cocaïna valorats en 786.858,92 euros; 4,3 d'heroïna valorats en 133.546,28 euros; 220 quilos de marihuana valorats en 94.512 euros i un quilo d'amfetamines valorat en 57.760,24 euros. Els agents també van comissar 194.590 euros en efectiu i tres vehicles amb un doble fons. La fiscalia demana penes d'entre 4 i 9 anys de presó per als acusats, depenent de la seva implicació en els fets.