CCOO eleva al 100% la vaga a l’escorxador Avidel de Lleida

Representants de CCOO i treballadors davant el centre de treball que Vall Companys

Representants de CCOO i treballadors davant el centre de treball que Vall Companys | LleidaDiari.cat

 

CCOO qualifica d'«èxit» la vaga de 24 hores convocada a Vall Companys per exigir que incorpori a la plantilla els més de 2.000 «falsos autònoms» que treballen per a les empreses del sector carni del grup a través de cooperatives de treball associat, uns 180 a Lleida. CCOO estima en més del 70% el seguiment de l'aturada arreu de l'Estat i, en el cas del centre de treball de Lleida, que inclou Avidel (antiga Milsa) i Serese, l'eleva fins al 100% i assegura que ha paralitzat la cadena de producció a l'escorxador de pollastres. Des de la companyia situen el seguiment entorn del 10% en algunes de les empreses del grup tot i que reconeixen que a Lleida ha estat elevat pel fet que el sindicat hagi tallat l'accés a l'empresa. CCOO també ha anunciat que iniciarà converses amb grans superfícies per instar-les a no tenir als seus lineals de compra carns tacades de frau i explotació laboral subministrades per firmes com ara Vall Companys.

 

El responsable sectorial estatal de la Indústria Alimentaria de CCOO, Vicente Canet, ha quantificat en més del 70% el seguiment de la vaga convocada aquest dimarts pel sindicat a les sis empreses que el grup carni Vall Companys té a Catalunya, Aragó i Castella-la Manxa. Tot i això, en centres de treball com el de Lleida, on s'ubiquen Avidel i les oficines de Serese, el sindicat estima en el 100% el seguiment i assegura que «s'ha paralitzat la cadena de producció i no s'ha matat ni un sol pollastre», segons ha assenyalat Josep Anton Gómez, responsable d'Indústria de CCOO de les Terres de Lleida. Des de Vall Companys han reconegut que la vaga ha tingut un seguiment important a Lleida, cosa que atribueixen al fet que CCOO hagi tallat l'accés a les instal·lacions d'Avidel i Serese, però, en canvi, asseguren que només ha estat del 10% a Cinco Villas i inferior a empreses com ara Frimancha i Frivall.

 

CCOO demana que Vall Companys acati la petició de la Inspecció de Treball

CCOO exigeix al grup Vall Companys que acati el requeriment de la Inspecció de Treball i incorpori «immediatament» a la plantilla d'alguna de les seves empreses del sector carni els treballadors que presten servei a aquestes però que ho fan com a «falsos autònoms» a través de cooperatives de treball «fictícies» i, per tant, puguin beneficiar-se de les condicions laborals que els pertocarien per estar emparats pel conveni col·lectiu del sector i pel fet de cotitzar al règim general de la Seguretat Social, segons ha manifestat Canet. CCOO considera “frau i explotació laboral” l'actuació de l'empresa en relació amb els treballadors afectats, més de 2.000, uns 180 dels quals a Avidel de Lleida, els quals estarien treballant a través de la cooperativa Servicarne, segons el sindicat. El grup carni ha qualificat d'«unilateral» la convocatòria de la vaga per part de CCOO, ja que la UGT se n'ha desmarcat, i reitera que les contractacions de les cooperatives de treball associat es fan d'acord amb la normativa vigent a l'Estat i a les comunitats on Vall Companys té els seus centres de treball.

Pla general de les instal·lacions de l'escorxador Avidel de Lleida

Pla general de les instal·lacions de l'escorxador Avidel de Lleida | LleidaDiari.cat

 

 

Des de la companyia, han manifestat la seva voluntat de diàleg i han fet valdre el preacord del conveni col·lectiu estatal del sector carni signat aquest octubre entre totes les patronals i la UGT. A més, han recordat que també hi ha una taula de diàleg sobre les cooperatives de treball associat al sector promoguda pel Ministeri de Treball amb la participació d'empresaris i sindicats. Aquestes negociacions en marxa i el preacord pel conveni han dut la UGT a no sumar-se a la vaga a Vall Companys. Així mateix, des de Vall Companys han remarcat que les condicions econòmiques amb les empreses subcontractades que duen a terme la seva activitat en les empreses del grup estan per sobre del que marca el conveni del sector. Fonts de la companyia agroalimentària ha recordat que existeixen fins a 23 sentències del Tribunal Suprem i de Tribunals Superiors de diferents comunitats que avalen el model d'ús de cooperatives de treball associat en el sector.

 

Un dels escorxadors més afectats és el de Lleida

En el cas de Catalunya, una de les empreses afectades és l'escorxador Avidel (antiga Milsa). Des de CCOO remarquen que la Inspecció de Treball va aixecar fa uns mesos una acta de liquidació amb què aquesta filial de Vall Companys haurà d'abonar uns 4 milions d'euros a la Seguretat Social en concepte de les cotitzacions dels 180 treballadors que prestaven els seus serveis a Avidel però que ho feien com a «falsos autònoms» a través de la cooperativa Servicarne. Per tal de acomplir a la nova legislació contra les «falses» cooperatives, la Inspecció de Treball va inscriure d'ofici aquests 180 treballadors al règim general de la Seguretat Social com a treballadors d'Avidel, tot i que la firma s'hi oposa i ja l'ha recorreguda. CCOO critica l'actuació de Vall Companys tenint en compte que és el grup líder en el sector carni a l'Estat, amb una facturació superior als 1.500 milions d'euros. Segons l'organització sindical, «el grup creix a costa del seu personal, ja que compta amb una plantilla molt reduïda pel que suposa tota la seva activitat i se sustenta a partir de la subcontractació».

Imatge de representants de CCOO i treballadors davant el centre de treball que Vall Companys té a Lleida

Imatge de representants de CCOO i treballadors davant el centre de treball que Vall Companys té a Lleida | LleidaDiari.cat

 

 

Finalment, Canet ha anunciat que CCOO iniciarà converses amb les grans cadenes de distribució com ara Mercadona, Lidl, DIA o Carrefour per instar-les a no tenir en els seus lineals de compra «carns tacades de frau i explotació laboral» que els siguin subministrades per grups com ara Vall Companys o altres que tinguin treballadors «subcontractats» a través de «falses cooperatives». En el cas d'Avidel i Serese la vaga convocada per CCOO ja va començar dilluns a les 19.00 hores, coincidint amb l'inici del torn de nit, i s'acabarà també aquesta tarda, al cap de 24 hores. Durant la nit, una vintena de treballadors i representants de CCOO s'han concentrat davant del centre de treball que el grup té a Lleida on han tallat l'accés i han cremat alguns neumàtics.