Edició 2021

CCOO denuncia que els treballadors de la construcció de Lleida cobren 500 euros menys al mes que a Barcelona

  • febrer 6, 2017
  • 4 min read
CCOO denuncia que els treballadors de la construcció de Lleida cobren 500 euros menys al mes que a Barcelona
CCOO denuncia que els treballadors de la construcció de Lleida cobren 500 euros menys al mes que a Barcelona

En el cas del sector de la fusta les diferències encara són majors | LleidaDiari.cat

 

CCOO defensa l'establiment d'un conveni d'àmbit català per als sectors de la construcció i de la fusta, tenint en compte les diferències salarials existents entre els actuals convenis sectorials de cada demarcació. Segons el sindicat, el conveni de la construcció de Lleida estableix un salari uns 500 euros inferior que el fixat en el conveni de Barcelona, o uns 300 euros per sota del de Tarragona, mentre en el cas de la fusta les diferències encara són majors. Altrament, CCOO demana el compromís de les institucions lleidatanes per tal que quan treguin concursos públics per adjudicar serveis com ara els de neteja ho facin «com a mínim» seguint la mateixa referència salarial establerta en el conveni del sector perquè «no es poden externalitzar serveis amb pitjors condicions de treball». CCOO ha donat el tret de sortida aquest dilluns a Lleida al procés congressual que culminarà el pròxim 28 de febrer amb la fusió de les Federacions de Serveis Privats i de la Construcció i la Fusta del sindicat a Catalunya, en una de sola que portarà el nom de Federació de Construcció i Serveis.

La secretària general de Serveis Privats de CCOO de Catalunya, Aurora Huerga, ha defensat aquest dilluns a Lleida la necessitat d'establir convenis d'àmbit català per als sectors de la construcció i de la fusta, de la mateixa manera que ja passa amb el de la neteja. Així, Huerga ha reivindicat que «tots els treballadors de Lleida han de tenir els mateixos drets que a Catalunya». Des del sindicat han explicat que un treballador de la construcció a Lleida cobra per conveni cada mes uns 500 euros menys que un de Barcelona, i uns 300 menys que un de Tarragona. En concret, un oficial de primera lleidatà percep entorn d'uns 1.300 euros bruts mensuals. En el cas de la fusta, les diferències encara són majors, segons CCOO.

 

Altrament, l'organització sindical demana el compromís a l'Ajuntament de Lleida, així com a la resta d'administracions públiques lleidatanes, perquè quan treguin concursos per a l'externalització de serveis com ara el de la neteja el plec de condicions del contracte agafi «com a mínim» la referència salarial establerta en el conveni del sector. En aquest sentit, el sindicat ja ha signat un codi de bones pràctiques amb la Generalitat i la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i ara vol també el compromís de les administracions lleidatanes. En el cas de la construcció, des de CCOO han reivindicat la necessitat que des de les administracions es prioritzi la rehabilitació d'edificis públics com ara escoles o centres sanitaris, en detriment de les «obres faraòniques», per tal d'ajudar a «reactivar» la creació d'ocupació en aquest sector.

CCOO ha donat el tret de sortida a Lleida al procés congressual que culminarà el pròxim 28 de febrer amb la fusió de les actuals Federacions de Serveis Privats i de la Construcció i Fusta a Catalunya, en una única federació, que portarà el nom de Construcció i Serveis. Des d'aquest dilluns i fins al 22 de febrer els delegats sindicals escollits a les respectives empreses hauran d'escollir els delegats del sector que els representaran Lleida en el congrés del dia 28. Segons ha explicat el secretari general de CCOO de les Terres de Lleida, Jaume Sellés, la voluntat del sindical és passar de les actuals cinc federacions sectorials a Lleida a tres, amb els processos de fusió iniciats.

 

Finalment, la fusió acabarà tirant endavant després que la Federació de Construcció i Fusta de CCOO de Catalunya hagués portat a la justícia el procés de fusió iniciat pel sindicat amb la Federació de Serveis Privats, al no estar d'acord amb la representativitat que li pertocaria amb la fusió d'ambdues sectorials. En aquest sentit, Huerga ha explicat que ambdues federacions han assolit un acord per constituir un equip de treball «integrador» en el qual estaran representades ambdues federacions. Per tant, «s'ha desistit en el conflicte que va anar als tribunals» i «hem arreglat les coses a casa i amb visió de futur», ha sentenciat. Els diferents àmbits laborals que agruparà la nova Federació de Construcció i Serveis de CCOO de Catalunya (neteja d'edificis i locals, recollida d'escombraries, construcció, fusta, seguretat privada i perruqueries) donen feina a entre 8.000 i 10.000 persones a Lleida.

Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.