CCOO denuncia «greus mancances» a la presó de Ponent

El Sector de Presons de CCOO de Lleida denuncia les «greus mancances» que pateix el Centre Penitenciari de Ponent, especialment després de diversos incidents ocorreguts els darrers mesos com ara «agressions a funcionaris i entre interns, morts, aldarulls, amotinaments», que segons el sindicat han suposat «un augment de la inseguretat i conflictivitat» a la presó lleidatana. Per això, des de CCOO exigeixen a l'Administració un increment de la plantilla per tal de poder donar resposta a les «necessitats reals» de centre, i que s'inverteixi fer front a les «deficiències» en infraestructures que pateix la presó, segons el sindicat. El darrer succés a la presó de Lleida va tenir lloc la matinada de dimarts quan sis reclusos van ser aïllats després de causar destrosses a les seves cel·les arran d'un tall de llum.

 

Segons CCOO, la situació de la presó de Lleida respon, sobretot, a la «manca endèmica de personal» al centre i al seu progressiu envelliment; als «trasllats massius i regulars d'interns conflictius» d'arreu de Catalunya que han suposat un augment de la població reclusa i a la decisió «unilateral» de l'ICS «d'alterar el repartiment i administració de la medicació dels interns». També seria conseqüència de les «deficiències» en infraestructures que hi ha a la presó, segons el sindicat, com ara «càmeres de seguretat que no funcionen, cel·les en mal estat, problemes de subministrament elèctric, i insuficients dispositius de seguretat», entre altres.

 

Reclamen un augment de la plantilla a Ponent

Per això, des del Sector de Presons de CCOO de Lleida reclamen a l'Administració, per una banda, un augment de la plantilla «per evitar la sobrecàrrega de treball i l'alteració horària dels funcionaris d'Interior», així com «una revisió i posterior inversió en les deficiències de les infraestructures» del centre. Així mateix, el sindicat també demana que s'aturi el trasllat d'interns «conflictius» al centre penitenciari lleidatà, «mentre no s'adeqüin les infraestructures i la plantilla a les necessitats reals per garantir un bon funcionament d'aquest centre», i que el repartiment i administració de la medicació es faci com s'havia fet anteriorment.

 

Les queixes de CCOO sobre la situació de la presó de Lleida se sumen a les del sindicat CSIF, que ja ha fet una crida als funcionaris del centre a no fer hores extres a partir de l'1 de novembre com a mesura de protesta per denunciar les «retallades» de la Generalitat i «la seva falta de voluntat cap als funcionaris en general i el personal penitenciari en particular». El sindicat també fa temps porta denunciant la «manca endèmica de personal» a les presons de Catalunya i, en aquest sentit, considera uns dels casos «més greus» el del Centre Penitenciari de Ponent, «on tot se supleix a força d'hores extres». Per això, el CSIF promou entre els funcionaris de presons de Lleida la campanya «T'han pagat les pagues extraordinàries de 2013 i 2014? Doncs no facis hores extres».

 

Un motín per quedar-se sense televisió a Ponent

Finalment, cal recordar l'incident que ha tingut lloc aquest dimarts al vespre a la presó de Ponent després que una avaria deixés sense subministrament elèctric a les cel·les dels presos i, per tant, es quedessin sense poder veure la televisió. La direcció del centre ha decidit aïllar a sis presos després de causar desperfectes a les cel·les i agredir a funcionaris.