Les vendes del comerç al detall cauen a Catalunya

Les vendes del comerç al detall a Catalunya van caure un 1,7% al novembre en comparació amb el mateix mes de l’any passat, segons les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Es tracta d’una xifra que supera en gairebé un punt la mitjana de l’Estat, on les vendes dels comerciants van caure un 0,8% interanual en l’onzè mes de l’any. A Catalunya, en relació amb l’octubre les vendes van créixer un 2,9%, un percentatge pràcticament igual que el de l’Estat (3%), i encadenen tres mesos consecutius de taxes mensuals a l’alça. Pel que fa a l’ocupació al sector dels comerços catalans va incrementar-se un 0,4% respecte de l’any passat i un 0,1% respecte de l’octubre.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

A l’Estat, el nombre de persones ocupades en negocis de venda al detall va pujar un 0,9% respecte de l’any passat i un 0,1% en comparació amb el mes anterior. Els principals impulsors del descens de les vendes durant el novembre van ser els establiments especialitzats en la comercialització d’equipament de la llar (-4,9%), seguits del sector de l’alimentació (-4%). En canvi, a les estacions de servei les vendes van pujar un 12% interanual i els comerços d’equipament personal un 3,9%.

 

Per tipus d’establiment, les empreses amb un sol punt de venda van ser les més perjudicades, ja que les vendes van registrar una davallada del 4,5% respecte del novembre del 2021. Per la seva banda, la facturació a les petites cadenes va caure un 2,9%, un 2,6% a les grans superfícies i un 0,4% a les grans cadenes.

 

Per comunitats autònomes, les vendes van pujar tan sols en 7 territoris, encapçalats per les Illes Balears (+5,2%) i les Illes Canàries (+2,8%). En canvi, les caigudes més accentuades es van produir a Castella La Manxa (-4%) i el País Basc (-3,8%).