Cau la producció industrial a Catalunya

La producció industrial a Catalunya ha caigut un 2,3% al juliol respecte del mateix període de l'any passat i està lluny dels valors prepandèmics, segons dades provisionals publicades aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística. Després de dos mesos de pujades, Catalunya ha tornat a registrar una variació negativa.

 

En canvi, la mitjana estatal ha crescut un 1,3% amb relació al juliol de l'any passat. Per sectors, a Catalunya els béns d'equip i intermedis han registrat una caiguda de la producció d'un 6,7% i un 4,2% respectivament. Tanmateix, els productes energètics tornen a créixer, amb un increment de l'1,8% respecte del mateix període de l'any passat, després de tancar el mes de juny d'aquest amb un increment de l'11,9%

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Els béns de consum tanquen el setè mes de l'any amb un lleuger creixement del 0,7%, cosa que suposa un descens en comparació al registre del juny (+7,2%). Els béns de consum durador han baixat un 1,3% interanual, un descens pronunciat respecte la dada del mes anterior (6,2%). Pel que fa als béns de consum no durador, han registrat un increment del 0,8%, que suposa una caiguda en comparació amb la xifra del mes de juny (7,3%).

Imatge d'una fàbrica

La producció industrial cau un 2,3% a Catalunya el juliol i se situa lluny dels valors prepandèmics | LleidaDiari.cat

 

La diferència respecte al conjunt de l'Estat

La diferència respecte al conjunt de l'Estat en el creixement de la producció industrial en comparació amb l'any passat també es nota en l'acumulat de l'any que a Catalunya és d'un 1,1% més fins al juliol, mentre que la dada espanyola és del 3,2%. A Catalunya, l'indicador de producció industrial no ha recuperat els valors prepandèmics i aquest juliol encara ha caigut més que el del 2021.

 

La comunitat on més va pujar l'activitat industrial al juliol van ser les Illes Balears, amb un 16,9%; seguit de Múrcia amb un 10,4% i d'Andalusia, amb un 9,1%. Per contra, Navarra (-7,6%), Galícia (-7%), Cantàbria (-6,4%), Castellà i Lleó (-4,6%), Extremadura (-3,5%) i Catalunya són les regions que presenten un Índex de Producció Industrial negatiu al juliol.

 

Les activitats que més han incrementat la producció a l'Estat ha sigut la fabricació de material de transport (4,2%), de material i equipament elèctric (4%) i el subministrament d'energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat (2,4%). En canvi, han registrat descensos de producció més pronunciats els fabricants de peces de roba (-31,8%) i les indústries extractives (-23,8%).