Registren a Lleida pisos d’una banda que feia 10 anys que entrava cocaïna pel Port de Barcelona

Registren a Lleida pisos d’una banda que feia 10 anys que entrava cocaïna pel Port de Barcelona

Imatge de dos dels detinguts per la Guàrdia Civil, a Barcelona. | CatalunyaDiari.cat

 

La Guàrdia Civil ha desarticulat una banda de narcos que es dedicava a l'entrada de cocaïna pel Port de Barcelona. En l'operació, que es va realitzar fa dues setmanes en diversos llocs de Catalunya, s'han detingut a catorze persones —totes de nacionalitat espanyola i de l'àrea metropolitana de Barcelona, i algunes relacionades amb els Casuals dels Boixos Nois—, s'han intervingut 470.000 euros en efectiu, s'han confiscat uns 30 cotxes d'alta gamma i s'han immobilitzat propietats immobiliàries per valor de 25 milions d'euros, segons han explicat fonts de la investigació a CatalunyaDiari.cat.

 

Sota el nom d'operació Pórtico i sota la batuta del Jutjat d'Instrucció número 32 de Barcelona, la Guàrdia Civil feia mesos que anava darrere d'aquesta banda. Ha estat una operació feta entre l'UCO de Galícia i la Unitat de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Catalunya.

 

Controlar el Port de Barcelona per treure la droga

La banda, liderada per una dona d'un clan gitano que vivia de la venda ambulant, es dedicava a l'entrada de grans quantitats de cocaïna procedent de Sud-amèrica pel Port de Barcelona. L'organització criminal que ha pogut desmantellar la Guàrdia Civil es dedicava a controlar que la droga pogués sortir del port i arribés a les persones que l'havien comprat en origen.

 

Eren els encarregats de fer les gestions per poder treure la droga del recinte del Port de Barcelona sense problemes. Per fer-ho, i segons la Guàrdia Civil, tenien controlats diversos treballadors del port com estibadors, personal de seguretat i altres treballadors portuaris de la terminal de contenidors del Port de Barcelona. Entre els detinguts hi ha persones d'empreses externes que feien la vigilància i que informaven a la banda de quan era millor treure la droga del port, tal com ha pogut saber CatalunyaDiari.cat.

La droga arribava en contenidors des de l'Amèrica llatina i aquí sortia amb camions cap al carrer. Des de Barcelona, fins i tot, viatjava per terra cap a altres països europeus. Aquesta organització criminal comptava amb la col·laboració d'altres bandes d'Europa i de Sud-amèrica. L'Europol ha col·laborat amb la Guàrdia Civil per desmantellar-la. Amb camions carregats amb altres mercaderies, els narcos treien la droga del Port de Barcelona i la feien arribar a altres punts d'Espanya i d'Europa.

 

Segons les investigacions de la Guàrdia Civil aquesta organització, durant els darrers deu anys, ha pogut entrar des del Port de Barcelona més de deu tunelades de cocaïna, generant això una gran quantitat de diners en negre que han hagut de blanquejar.

 

Imatge de l'escorcoll a casa de la líder de la banda.

Imatge de l'escorcoll a casa de la líder de la banda. | CatalunyaDiari.cat

 

Un entramat de testaferros per amagar la fortuna

La cap de la banda, que operava des de fa més de deu anys, havia aconseguit una gran fortuna que ha pogut blanquejar al llarg dels anys en la compra de finques i que posava al nom de testaferros i d'altres membres de la seva família. Segons la Guàrdia Civil, la banda havia creat un entramat empresarial molt complex que servia per anar blanquejant els milions d'euros que havien aconseguit del tràfic de drogues al Port de Barcelona.

 

S'han intervingut més de 25 milions d'euros en propietats immobiliàries. Places de garatge, dos grans pàrquings al centre de Barcelona i un hotel a Pineda de Mar, entre altres pisos. També s'han pogut intervenir i bloquejar 128 comptes bancaris a nom de totes les empreses, testaferros i familiars de la líder de la banda.

 

Una organització molt violenta

La Guàrdia Civil ha detingut en aquesta operació també a Antonio Torn, àlies Antoñito, líder dels «Casuals», la branca més radical i violenta dels Boixos Nois, el grup d'animació d'ultradreta del FC Barcelona. Antoñito ja va ser condemnat per la seva relació amb les amenaces que va rebre el president Joan Laporta durant el seu mandat al capdavant del Barça.

Aquest home, amb diversos antecedents i penes de presó a l'esquena, era l'encarregat de donar «seguretat» a la banda i també controlava les accions de violència que feia el grup en cas de ser necessari en les vendes o transaccions de la banda. El grup de matons que controlava Antoñito tenia forts vincles amb grups paramilitars russos experts en venjances. Feien servir la violència contra altres grups de narcos per cobrar feines que no s'havien pagat. Segons expliquen els investigadors de la Guàrdia Civil, l'organització era molt violenta.

 

Escorcolls en diversos punts de Catalunya

Si bé la majoria de detinguts, tretze homes i una dona, la cap de la banda, es van fer a Barcelona, també es van fer escorcolls en altres llocs de Catalunya. La Guàrdia Civil va entrar el passat 10 d'abril en domicilis de Castelldefels, Vilanova i la Geltrú, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Sant Boi de Llobregat, Cervelló, Sitges, Barcelona, i també a Prats i Sansor, a Lleida, i a Santa Oliva, al Baix Penedès. Tots els detinguts per la policia en el marc d'aquesta operació són de nacionalitat espanyola.

 

Durant els escorcolls, a més de 470.000 euros en efectiu i 30 vehicles d'alta gamma, s'han confiscat dos quilos de marihuana, una plantació indoor de marihuana amb 40 plantes, 200 grams de cocaïna, 100 grams d'haixix, dos quilos de substància de tall, útils per a la manipulació i adulteració de substàncies estupefaents, inhibidors de freqüència, una arma simulada, rellotges de luxe, diamants i nombrosa documentació relacionada amb la venda i tràfic de droga des del Port de Barcelona.