Sense Categoria

Cau a la ciutat de Lleida una banda criminal que venia contractes ficticis a immigrants

LleidaDiari
  • abril 30, 2015
  • 3 min read
Cau a la ciutat de Lleida una banda criminal que venia contractes ficticis a immigrants

Cau a la ciutat de Lleida una banda criminal que venia contractes ficticis a immigrants| Redacció – Fotografia: Subdelegació del Govern de Lleida

 

Agents de la Policia Nacional han desmantellat a la ciutat de Lleida una organització criminal que havia creat un total de 23 empreses fictícies, amb les que havien aconseguit defraudar més d'un milió d'euros a l'erari públic. 

Els detinguts falsificaven i venien contractes de treball fraudulents a ciutadans estrangers amb fins delictius. Així mateix, la trama eludia els preceptius pagaments a la Seguretat Social utilitzant testaferros, als qui feien constar com a administradors d'empreses pantalla creades expressament per ocultar deutes d'altres empreses mercantils ja existents. En total, s'han detingut 39 persones i n'ha imputat 6, de diferents nacionalitats.
 
Les investigacions es van iniciar al març de 2013, al tenir coneixement que un grup criminal organitzat estava operant des de feia anys a la ciutat de Lleida, i que tenia com a principal objectiu la creació d'un entramat empresarial fictici. Aquests simulaven activitat comercial que els permetia expedir documents falsificats, per ser utilitzats posteriorment per ciutadans estrangers, en situació irregular a Espanya, i obtenir els beneficis corresponents.
 
Una assessoria laboral com a centre d'operacions
Els investigadors van localitzar una assessoria laboral, situada a la capital, que es dedicava a donar d'alta a treballadors estrangers en empreses pantalla que simulaven activitat comercial en els rams de la construcció, immobiliari, transports, alimentació i de multiserveis, entre d'altres.
 
Els 'clients' eren tots estrangers, la majoria marroquins, que utilitzaven els documents falsificats per regularitzar la seva situació a Espanya. Posteriorment, quan els terminis de cotització s'ho requerien, sol·licitaven les prestacions i subsidis corresponents, pagant diverses quantitats per aquestes falsificacions al grup criminal.
 
De la mateixa manera havien originat importants perjudicis econòmics a diverses companyies de telefonia, a les que van estafar amb la contractació i ús dels terminals, sense fer front a les despeses generades.
 
Per no abonar les quotes a la Seguretat Social d'empreses que havien acumulat importants deutes, posaven al capdavant d'aquestes testaferros sense recursos econòmics, les donaven de baixa seguidament, i continuaven la seva activitat amb un altre nom comercial.
 
Les investigacions han estat realitzades per funcionaris adscrits a la Brigada Provincial d'Estrangeria i Fronteres de la Comissaria Provincial de Lleida, en col·laboració amb la Inspecció Provincial de Treball, el Servei d'Ocupació Pública Estatal i la Tresoreria de la Seguretat Social de Lleida.
 
L'estafa en dades
Entre les quantitats estafades per les 40 persones detingues destaquen: 279.341 euros estafats a la Seguretat Social (quotes afiliació); 37.318 euros a la Seguretat Social (altres conceptes); 84.398 euros al SEPE; 635.293 euros; a l’Agència Tributària (impost de Societats e IVA); a més de la quantitat sense determinar a companyies telefòniques (impagament factures).
 
Tota aquesta informació l'han facilitat aquest dijous la subdelegada del Govern a Lleida, Inma Manso, juntament amb el Comissari en Cap provincial de Lleida, Juan Fortuny, i el Cap de la Brigada provincial d’Estrangeria i Fronteres (UCRIF), David Peinado.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *