Catalunya viu l’octubre més càlid i més sec registrat en els darrers anys

L’octubre del 2022 ha estat el més càlid mesurat arreu de Catalunya, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Les xifres apunten que arreu del país s’han superat les elevades temperatures dels anys 2014, 2013, 2006 o 2001, llevat d’alguns sectors del vessant sud del Pirineu occidental i de la Costa Daurada.

 

Així mateix, indiquen que ha estat un mes sec o molt sec a gran part del país i que, d’acord amb les dades recollides a l’observatori de l’Estartit, la temperatura de l’aigua del mar d’aquest període ha estat la més alta des de l’any 1974, amb 21,3 graus i superant per una dècima la de l’any 2014, que va ser de 21,2 graus.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

La temperatura va ser excepcionalment alta per l’època de l’any amb màximes que van superar els 30 graus a molts punts del país i nits tropicals a la línia del litoral. En aquest sentit, les estacions d’El Canós i Cervera, a la Segarra, van registrar temperatures de 5,8 i 5,4 graus per sobre de la mitjana i la de Pujalt, a l’Anoia, de 5,2 graus per sobre.

Encara que les condicions anticiclòniques van ser persistents al llarg del mes, Catalunya ha quedat afectada pel pas de quatre pertorbacions. Amb tot, aquestes pluges van ser poc significatives i van situar-se per sota dels nivells habituals per un mes d’octubre. Així, durant aquest període, les majors quantitats de precipitació van produir-se a les comarques del Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, concretament a les estacions d’Espot (165,3 mm), a la de Bonaigua (146,3 mm) i a la de Viu de Llevata (111,1 mm).