Catalunya torna a la fase d’alerta per sequera

El Govern ha decidit que el sistema Ter-Llobregat passi de fase d’excepcionalitat a alerta i el Darnius-Boadella d’emergència II a I, segons ha acordat la Comissió Interdepartamental de Sequera aquest dimarts. L’entrada en vigor es produirà a principis de la setmana vinent, quan es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat. La decisió s’ha pres arran de la recuperació de les reserves d’aigua, que estan al 38,5%, amb 236 hectòmetres cúbics, a l’àmbit del Ter-Llobregat; i gairebé al 23% al Darnius-Boadella. En fase d’alerta, es permeten 250 litres per habitant i dia i reduccions en diferents àmbits. Pel que fa a l’emergència I, es passa dels 180 litres per habitant i dia als 200.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Amb aquest canvi, el Ter-Llobregat torna a l’escenari en què es trobava el novembre del 2022. A principis de març, les reserves en aquest àmbit eren del 15% amb 91 hectòmetres cúbics, una diferència «abismal» amb l’estat actual, segons ha dit el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, en la roda de premsa posterior al Consell de Govern. Segons les dades facilitades per Mascort, des del juny s’han acumulat 37 hectòmetres cúbics d’aigua al Ter-Llobregat.

Pel que fa al Darnius-Boadella la recuperació és més lenta, però en tres mesos ha doblat els seus volums, guanyant més de 8 hm³, ja que a principis de març estava a l’11%. A partir de l’entrada en vigor dels canvis de fase, hi haurà 12 municipis (35.007 habitants) en situació de normalitat, 52 (785.232) en prealerta, 255 (més de sis milions d’habitants) en alerta, 293 (678.728 habitants) en excepcionalitat i 17 (151.516 habitants) en emergència I.

Pel que fa de les 18 les zones definides en el Pla de Sequera, dues segueixen en normalitat (Banyoles i l’aqüífer de Tarragona); una en prealerta (Consorci d’Aigües de Tarragona), cinc en alerta (aqüífer del Baix Ter, capçalera del Llobregat, embassaments del Ter, embassaments del Llobregat i del sistema Ter-Llobregat); vuit en excepcionalitat (Anoia Gaià, aqüífers del Fluvià, Muga i Carme Capellades, capçalera del Ter, Empordà, Llobregat mig, Prades Llaberia i Serralada Transversal) i dos en emergència I (Riudecanyes i els municipis de Vallirana, Vacarisses i Sant Feliu de Codines; i Darnius Boadella).