Catalunya, tercer territori més competitiu de l’Estat

Catalunya és el tercer territori de l’Estat més competitiu, per darrere de la Comunitat de Madrid i el País Basc, que se situen en primer i segon lloc respectivament. Segons l’índex de competitivitat regional publicat per la Comissió Europea aquest dilluns, Catalunya treu una nota en competitivitat de 101,3, per sobre del 100 que marca la mitjana europea, cosa que la situa entre les regions més desenvolupades de la Unió Europea. Ara bé, queda lluny del 107,6 que registra el País Basc i del 119,3 de la Comunitat de Madrid. En la classificació de les 234 regions que hi ha a la Unió Europea, Catalunya se situa en la posició 107 en competitivitat.

L’índex de competitivitat regional es calcula cada tres anys. L’actual qualificació de Catalunya és la més elevada des del 2016, quan tenia una nota de 96,9. La competitivitat va caure posteriorment el 2019 fins al 93,3 i ara se situa en el 101,3.

 

El càlcul de l’edició d’enguany presenta una metodologia revisada, amb la qual s’han recalculat també les edicions passades. Ara, l’índex està format per tes subíndexs. El primer és el bàsic que inclou qüestions com l’estabilitat macroeconòmica, les infraestructures o les institucions; el segon és l’eficiència amb qüestions com l’eficiència del mercat de treball, l’educació superior i el temps d’aprenentatge al llarg de la vida; finalment, el tercer pilar és el de la innovació, que inclou qüestions com la sofisticació de les empreses o la preparació tecnològica.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Pel que fa al primer pilar, Catalunya treu una nota superior a la de regions comparables en infraestructures i salut, però surt pitjor parada en les institucions, l‘estabilitat macrofinancera i l’ensenyament bàsic. En el cas de l’eficiència, treu pitjor qualificació en tots els àmbits que inclou d’índex, que són educació superior i aprenentatge al llarg de la vida, eficiència del mercat laboral i la mida del mercat. Finalment, en innovació treu millor qualificació que les regions comparables en preparació tecnològica i innovació, però pitjor en sofisticació de les empreses.

 

Índex europeu

A escala europea, l’índex conclou que les regions d’Utrecht (Països Baixos), Zuid-Holland (Països Baixos) i la regió d’Île-de-France (França) són les més competitives de la UE, mentre la classificació la tanquen les regions menys desenvolupades de l’est. De fet, el mapa de l’índex mostra com les regions més competitives es troben al nord d’Europa, mentre les menys competitives se situen al sud i l’est d’Europa, amb poques excepcions com la Comunitat de Madrid, Catalunya, el País Basc, Llombardia, l’Eslovènia occidental o la regió de Varsòvia. En tots els casos menys a Alemanya, Itàlia i els Països Baixos, la regió de la capital és la més competitiva.

 

Segons el resultat de l’índex, les regions més desenvolupades continuen estant al capdavant de la classificació, tot i que la competitivitat de les regions menys desenvolupades ha millorat respecte al 2019. En el cas de les regions en transició, però, els resultats han estat més desiguals.