Catalunya viu la tardor més càlida des que hi ha registres i la més seca en alguns punts

Catalunya ha viscut aquest any la tardor més càlida des que hi ha registres. La tardor d’enguany supera les també molt càlides del 2014, 2011 i 2006 i ho ha estat sobretot a les àrees del litoral, prelitoral i altiplà central. El dèficit pluviomètric ha estat generalitzat, molt marcat al litoral i prelitoral central, bona part del Bages, Moianès i sud d’Osona, així com a indrets del litoral i prelitoral sud. En punts del Barcelonès, Moianès, Bages, Vallès Oriental i Alt Penedès, ha estat la tardor més eixuta des que hi ha registres, informa el Servei Meteorològic de Catalunya.

L’anomalia de temperatura més elevada, superior als +3,5 °C, s’ha assolit a la Segarra, punts del Barcelonès i Baix Llobregat, i en canvi no ha superat +1 °C a molts sectors del Pirineu. Pel que fa a la precipitació, el major dèficit s’ha donat a punts del Vallès Oriental, Bages, Barcelonès i Garraf, amb totals de tardor que suposen menys del 15% del valor climàtic corresponent

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

Temperatura alta persistent, sobretot a l’octubre

Al llarg de la tardor la temperatura s’ha mantingut, en general, per sobre de la mitjana, tot i algunes excepcions a finals de setembre i en curts períodes del novembre. L’estació va començar amb un setembre que es pot qualificar de moderadament càlid. La primera meitat del mes, en què una massa d’aire tropical va provocar valors tèrmics elevats, sobretot a l’est del territori, va ser en part compensada per una segona quinzena no tan càlida, dominada per un flux zonal que va afavorir el pas de fronts atlàntics.

L’octubre és quan l’anomalia positiva de temperatura es va fer més notòria, fins al punt que ha estat l’octubre més càlid registrat mai a Catalunya. La massa d’aire tropical, particularment durant la segona quinzena del mes, en va ser la causant.

Finalment, el novembre ha continuat registrant valors per sobre dels habituals per l’època de l’any, tot i que de manera menys exagerada que al mes anterior. Tot i això, en alguns sectors de la meitat sud del litoral i prelitoral ha estat el novembre més càlid des que hi ha registres.

 

Dèficit pluviomètric generalitzat i marcat en amplis sectors

La tardor ha esta seca o molt seca a més d’un 90% de la superfície de Catalunya. Els valors més escassos respecte de la mitjana climàtica, inferiors al 30%, abasten àmplies àrees del litoral i prelitoral Central i Sud, així com les comarques del Bages, Moianès i sud d’Osona. A més, bona part del sud de Catalunya ha recollit menys del 50% de la precipitació mitjana.  

Les quantitats més exigües no han arribat a 30 mm a punts del Bages i del Vallès Oriental, valor molt inferior a la mitjana climàtica. De fet en aquestes comarques i  també en àrees d’Osona, Vallès Occidental, Barcelonès, Garraf, Penedès i Priorat, la precipitació de la tardor no ha assolit el 20% del valor de la mitjana climàtica. Cal tenir present que, a la majoria d’aquestes àrees, la tardor és l’estació més plujosa. Només molt puntualment la precipitació ha estat semblant o lleugerament superior a la mitjana.

Els episodis de precipitació han incidit, per una banda, a l’àrea pirinenca, al massís del Port, o bé molt puntualment al Tarragonès en episodis de precipitació de caràcter molt local.

Episodis de precipitació més abundant

Malgrat el dèficit global de precipitació, han tingut lloc episodis de precipitació abundant en tots tres mesos de la tardor, però cap d’ells ha estat general. Entre la tarda del dia 23 i la matinada del dia 24 de setembre es va produir un aiguat al Tarragonès que va deixar quantitats extremadament abundants, de fins a 160 mm a Tamarit i 130,5 mm a Tarragona – Complex Educatiu.

Entre el 7 i 9 d’octubre van caure també quantitats importants al litoral i prelitoral sud i nord: 89,4 mm a Vila-Seca (Tarragonès) o 67,0 mm a Cassà de la Selva (Gironès). Entre el 19 i 21, una pertorbació va afectar el Pirineu occidental i van caure 98,2 mm a Espot (2.519 m, Pallars Sobirà) o 67,8 mm a Boí (Alta Ribagorça).

Finalment al novembre, entre l’11 i 12, es va produir un episodi amb precipitació extremadament abundant al massís del Port i zones properes, amb 271,7 mm als Ports (el Baix Ebre) o els 106,2 mm a Ulldecona – els Valentins (Montsià).