Catalunya registra 9 casos d’hepatitis aguda greu en infants fins a l’octubre

Catalunya ha registrat nou casos d’hepatitis aguda greu de causa desconeguda en menors de 16 anys entre el gener i el 3 d’octubre, segons el darrer informe del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries. En el conjunt de l’estat són 52, 44 dels quals d’infants de 10 o menys anys.

 

En tres casos ha estat necessari un trasplantament de fetge, dos dels quals van morir. L’informe diu que no s’ha observat un augment dels casos d’hepatitis greu en menors de fins a 16 anys en aquest període en comparació amb el mateix dels cinc anys anteriors, «ni tampoc en la disgregació de codis i edats». Tampoc s’han detectat vincles epidemiològics entre els casos. Els 52 registres són d’onze comunitats, liderades per Madrid (17) i Catalunya (9).

 

L’inici de símptomes del primer cas va ser el 2 de gener del 2021 i l’últim cas notificat és del 22 de setembre del 2022. La setmana amb més casos va ser la del 25 de març a l’1 d’abril, amb sis.

 

L’edat mitjana dels casos en investigació ha estat de cinc anys. Per sexes, 33 casos han estat en nenes (63,5%) i 19 en nens (36,5%). S’observa una major proporció de nenes especialment en el grup de 0 a 5 anys.

 

Un total de 7 casos eren de menors d’un any i en tres d’ells l’inici de símptomes es va donar entre el 25 i el 29 de juny. En concret, dos nounats de tres i cinc dies, ingressats a l’UCI; i un nen de 48 dies en els quals es va detectar enterovirus.

En 29 dels casos consta que havien rebut l’alta hospitalària. Els casos de morts són dos nens, d’un i sis anys, amb inici de símptomes en juny i juliol respectivament, que van patir una fallada hepàtica. Tot i que van ser trasplantats, van morir l’endemà.

 

Entre els símptomes més notificats hi ha malestar, vòmits, febre i dolor abdominal. En 21 casos (46%) també es va observar icterícia, diarrea en 16 casos (33%), símptomes respiratoris en 12 (30%) i ras en 10 (22%).

 

Fins al tres d’octubre, el Centre Nacional de Microbiologia ha estudiat 32 casos en investigació. D’aquests, s’han obtingut vuit resultats positius per herpes i en 15 s’ha detectat adenovirus. A més, en 15 casos s’ha detectat més d’un patògen i en 10 cap. Així, conclouen que no hi ha una etiologia viral clara, tot i que resulta «freqüent» la detecció d’adenovirus i virus adeno-associats, coincidint amb la situació en altres països. Només hi ha quatre casos en els quals s’ha detectat SARS-CoV-2 de 44 analitzats.

No hi ha major incidència

L’informe conclou que no s’ha detectat una major incidència d’hepatitis fulminants en l’edat pediàtrica que requereixen transplantament, respecte a la mitjana estimada per al mateix període entre 2012 i 2021.

 

Afegeix que, a diferència del que s’ha trobat al Regne Unit, a l’estat no s’ha trobat una causa comuna entre els casis ni s’ha observat un augment per sobre de l’esperat, tot i que les aproximacions per estimar aquest augment “no són del tot concloents”. El Centre considera important continuar amb la vigilància i la investigació.