Catalunya s’omple de forats negres contra el suïcidi

Salut ha iniciat una iniciativa per conscienciar i prevenir el suïcidi a Catalunya, instal·lant vinils amb missatges en diferents punts del territori. Aquesta acció implica l’ús de cercles negres, simbolitzant un forat negre o pou, en àrees públiques, amb missatges que insten a buscar ajuda trucant al telèfon 061/Salut Respon en cas de conèixer algú «a punt de caure» en «el pou del suïcidi». Amb els episodis d’ideació suïcida creixent un 16% en adults a Catalunya el 2023 comparat amb el 2022, la campanya està dirigida a conscienciar els familiars, especialment els homes de més de 50 anys, perquè no banalitzin situacions de risc i ajudin les persones amb tendències suïcides.

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha destacat la importància que l’entorn de les persones amb idees suïcides sigui conscient de la situació per poder oferir ajuda. La campanya amb vinils es desplegarà en diferents ciutats durant un mes per sensibilitzar els familiars i l’entorn sobre la importància de detectar i abordar les situacions de risc. Amb l’atenció telefònica del 061/Salut Respon rebent 40 trucades diàries de mitjana, es busca involucrar l’entorn en la prevenció del suïcidi i proporcionar suport oportú.

Aquesta iniciativa s’emmarca en un context en què les dades provisionals del Codi Risc Suïcidi indiquen un augment del 16% en episodis d’ideació suïcida en adults a Catalunya el 2023 en comparació amb el 2022. Amb més de 20.000 consultes en un any i mig al telèfon 061/Salut Respon, la campanya pren com a target principal les persones d’edat compresa entre 41 i 65 anys, seguides dels grups de 26 a 40 anys i 18 a 25 anys, amb l’objectiu de fer front a la problemàtica suïcida a través de la detecció precoç i la intervenció oportuna.

Diego Palau, director del Pla de Prevenció del Suïcidi, ha destacat que l’atenció telefònica contribueix a reduir situacions de crisi emocional, amb només un 17 o 18% dels casos que requereixen assistència in situ. Tot i això, Balcells ha reconegut la necessitat de continuar treballant perquè el número 061 sigui gratuït. Amb més de 600 defuncions per suïcidi notificades per l’Institut Nacional d’Estadística l’any 2022, la campanya busca abordar aquesta qüestió complexa amb una perspectiva de lluita a llarg termini.