Societat

Catalunya rep un finançament per habitant per sota de la mitjana espanyola

En canvi, la Comunitat de Madrid percep prop de 200 euros més que les altres comunitats, amb 2.752 euros per càpita

Marta Romera
  • desembre 20, 2022
  • 2 min read
Catalunya rep un finançament per habitant per sota de la mitjana espanyola

Catalunya ha percebut 2.520 euros per càpita entre 2012 i 2021, per sota de la mitjana de les comunitats autònomes (2.562 euros). Les dades s’extreuen de l’eina per comparar indicadors econòmics de les comunitats autònomes que l’Autoritat Fiscal Independent (Airef) ha actualitzat aquest dilluns. Segons el registre, el territori que menys finançament ha rebut és el País Valencià, amb 2.368 euros. També Múrcia, Andalusia i les Illes Balears se situen per sota la mitjana de l’última dècada. En canvi, a la Comunitat de Madrid els recursos aportats per l’Estat se situen prop de 200 euros per sobre de la mitjana amb 2.752 euros per habitant. El territori amb més finançament per habitant, però, és Cantàbria amb 3.180 euros.

▶ TELEGRAM LLEIDADIARI: Ara també podeu rebre les notícies de LleidaDiari a través del canal de Telegram. Punxa aquí!

L’eina ‘Observatori interactiu de comunitats autònomes’ permet comparar des de la seva web la gestió de competències de les diferents comunitats autònomes. En aquest sentit, exposa que els avantatges fiscals de la comunitat que dirigeix Isabel Díaz Ayuso provoquen una pèrdua de finançament de l’1,87% del PIB; una dada molt superior a la catalana (0,62%) i a la mitjana estatal (0,67%).

 

Segons l’Airef, la Comunitat de Madrid només obté un 0,07% d’ingressos addicionals amb la seva política fiscal, molt menys que la resta de comunitats (0,63%) i lluny de Catalunya (1,13%) o les Illes Balears (1,43%). Les dades confirmen que Catalunya és el tercer territori amb més despesa per habitant en els serveis públics fonamentals (educació, sanitat i serveis socials), amb 3.445 euros per càpita, per darrere de Navarra (3.963 euros) i el País Basc (3.741 euros).

Marta Romera
Sobre l'Autor

Marta Romera

Marta Romera (Castelló de la Plana, 1989). Llicenciada en periodisme per la URV. Redactora de LleidaDiari.cat des del 2017. Durant cinc anys va ser redactora al diari 'La Mañana' de Lleida i en l'actualitat col·labora a Onda Cero Lleida. També és corresponsal de l'Agència EFE a la demarcació de Lleida. El meu Linkedin

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *