Categories: Societat

Catalunya lidera el reciclatge de mòbils antics

L’ús del telèfon mòbil ha crescut exponencialment en l’última dècada, convertint-se en una eina indispensable per a la comunicació, l’educació, l’entreteniment i la feina. A Espanya, el 70% dels nens d’entre 10 i 15 anys ja disposa d’un telèfon mòbil, xifra que arriba fins al 96% en els adolescents de 15 anys, segons l’estudi ‘Mòbils a Espanya 2025. Penetració, ús infantil i gestió sostenible’ de TBS-Education Barcelona.

Tot i l’ús generalitzat, la gestió dels dispositius antics continua sent un repte pendent. A Catalunya, només el 38% dels mòbils en desús es reciclen adequadament, mentre que un preocupant 60,8% es guarden a casa o no es rebutgen de manera òptima. Malgrat això, el territori es posiciona com un referent en bones pràctiques, situant-se en el segon lloc del rànquing estatal en reciclatge i reutilització, amb un 26,6% de rebuig responsable.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Una bretxa inversa en l’accés al mòbil

L’informe també analitza la penetració dels mòbils segons nivell educatiu i situació laboral. A diferència d’altres comunitats autònomes, a Catalunya són les persones amb menys estudis les que tenen més accés als telèfons mòbils: un 96,6% en comparació amb el 91,8% dels qui tenen estudis superiors, una diferència de 3,4 punts percentuals.

Pel que fa a la situació laboral, la penetració entre treballadors i estudiants és gairebé total, i fins i tot el 98,4% dels pensionistes a Catalunya té un telèfon mòbil, una de les xifres més altes del país.

Un desafiament ambiental creixent

L’acumulació de dispositius mòbils en desús suposa un problema ambiental greu. A tot Espanya, el 93% dels usuaris substitueix el seu mòbil directament, i el 62% opta per guardar-lo en comptes de reciclar-lo o reutilitzar-lo. Catalunya no n’és una excepció, situant-se en el segon lloc del rànquing d’acumulació de mòbils antics a casa (59,6%).

Segons Edgar Sánchez, professor de TBS-Education Barcelona i expert en Comportament del Consumidor i Neuromàrqueting, «l’acumulació de dispositius sense ús no només desaprofita recursos valuosos, sinó que també augmenta l’impacte ambiental a causa de la mala gestió dels residus electrònics. Urgeix fomentar la reutilització i el reciclatge per equilibrar la connectivitat digital amb la sostenibilitat tecnològica».

Amb només el 10,4% de la població catalana optant per dipositar els dispositius en un punt ecològic o una botiga especialitzada, els experts insisteixen en la necessitat de promoure campanyes de sensibilització per reduir aquest impacte ambiental i fomentar un ús més responsable de la tecnologia.

Laura Biela

Laura Biela Abad (Lleida, 1987). Llicenciada en Periodisme per la Universidad Carlos III de Madrid. Directora de LleidaDiari.cat des de l'any 2017, després que el digital lleidaalminut.com, nascut al 2012, canviés de color i d'imatge per convertir-se en LleidaDiari.cat. El meu Linkedin

Recent Posts

Mor un jove durant la nit de Sant Joan després de caure de la muralla de la Seu Vella

Un jove de 25 anys ha mort la matinada d'aquest dimarts després de caure de…

2 hores ago

L’última pedregada danya en alguns punts de la Segarra el 100% del cereal

La tempesta amb pedra que va caure diumenge a la tarda escombrant punts de les…

5 hores ago

Balanç Revetlla: 1.356 avisos i un nadó ferit greu per cremades

Un nadó d’un mes ha resultat ferit greu a Palau-Solità i Plegamans amb cremades de…

5 hores ago

Alerta sanitària per presència de salmonella en fuet envasat

L’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha informat, a través del Sistema Coordinat…

20 hores ago

Catalunya, en alerta per temperatures extremes fins dimecres

Protecció Civil ha activat aquest dilluns el pla PROCICAT per l'episodi de calor intensa que…

21 hores ago

L’ambivalència de rols de víctimes i victimaris, en un Simposi a la UdL

Víctimes i victimaris: ambivalència de rols. Aquest és el fil conductor del 6è Simposi d'Investigació…

22 hores ago