Catalunya és la quarta regió que més puja el preu del lloguer

El pis tipus a Catalunya va registrar el juliol del 2022 un preu mitjà d'11,66 euros per metre quadrat, fet que va suposar un descens mensual del -1,02%, el tercer més rellevant a Espanya. Respecte al juliol del 2021, l'ascens va ser del 8,77%, el quart repunt nacional més gran, segons l'informe mensual de preus de lloguer elaborat per pisos.com. En aquest sentit, Catalunya va ser la tercera autonomia amb la mensualitat més cara per als llogaters, darrere de Madrid (13,59 €/m²) i Balears (12,34 €/m²). Per la seva banda, el pis tipus de lloguer a Espanya va tenir el juliol del 2022 un preu mitjà per metre quadrat de 10,24 euros. Aquesta xifra va donar una pujada mensual del 0,20%. A la comparativa interanual, va pujar un 5,89%.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]
 

Segons Ferran Font, director d'Estudis de pisos.com, «el lloguer segueix exigint als llogaters un gran esforç econòmic, cosa que encara resulta més difícil de portar en un context inflacionista com el que estem vivint, ja que al repunt de la mensualitat se li suma una cistella de la compra i unes factures de subministrament també més cares». D'altra banda, el portaveu del portal immobiliari admet que «l'oferta és escassa i els pisos es lloguen en qüestió de dies, i això tenint en compte que les condicions requerides a la demanda són cada cop més dures i el manteniment dels habitatges no és tan freqüent com seria desitjable».

 

A l'hora d'avaluar les possibles solucions que podrien contribuir a equilibrar el mercat, el directiu considera que «la implantació del bo social de lloguer encara és desigual a nivell territorial, per la qual cosa encara és aviat per valorar-ne l'efectivitat». En qualsevol cas, Font indica que «aquest tipus d'estratègies basades en ajuts directes ja es van implantar en el passat i no van funcionar de conformitat amb les expectatives que es tenien». Finalment, Font comenta que «per no provocar desajustos artificials a les rendes, el millor és promoure més inventari de lloguer, sobretot, per als col·lectius més copejats per l'actual situació econòmica».
 

Barcelona va ser la capital més cara d'Espanya

Al mes de juny, Girona (2,59%) va ser la quarta província espanyola que més va créixer. Per part seva, Tarragona (-2,87%) va ser la segona que més va caure d'Espanya. D'un any a l'altre, Girona (16,44%) va ocupar el segon lloc al rànquing general de repunts. Per part seva, Tarragona (-0,39%) va ser la segona província espanyola que menys va caure. Amb 12,58 euros per metre quadrat el juliol del 2022, Barcelona va ser la segona província més cara per als llogaters d'Espanya, mentre que Tarragona (6,49 €/m²) va ser la província més econòmica de Catalunya.
  
Pel que fa a les capitals catalanes, Tarragona (2,56%) va ser la sisena que va créixer més del país. Lleida (-2,90%) va ser la que més es va ajustar a Espanya. Interanualment, totes les capitals catalanes van créixer. Tarragona (13,78%) va ser la cinquena capital espanyola que més va repuntar. A l'apartat de preus, Barcelona (17,92 €/m²) va ser la capital de província més cara d'Espanya. Lleida (8,12€/m²) va ser la capital més assequible de l'autonomia.