Sense Categoria

Les catalanes entren al mercat laboral cobrant un 27% menys que els homes

Avatar
  • març 8, 2020
  • 3 min read

La manifestació feminista pel 8-M 2020 a Reus en imatges | Laia

La realitat laboral de les dones, encara, necessita una clara millora. Almenys així es desprèn de l'informe 'Bretxa salarial, l'expressió de les desigualtats entre dones i homes en el mercat de treball remunerat', elaborat per la Secretaria d'Igualtat del sindicat UGT de Catalunya.

 

En aquest sentit, l'informe assegura que les dones ja entren al mercat laboral cobrant un 27,05% menys de mitjana, a conseqüència d'una segregació ocupacional que les aboca als sectors i ocupacions menys remunerats. La decisió de tenir família és la causa de penalització més important de la nostra vida laboral.

 

[predef]telegram-lleidadiari-492[/predef]

 

Una renúncia professional

És factor clau en l'abandonament del mercat laboral, i les que no l'abandonen completament, per tenir cura dels seus fills i filles hi dediquen menys hores que els homes, i no sempre de forma voluntària, com també s'acullen a la contractació a temps parcial. Aquesta renúncia professional no es produeix, però, en el cas dels homes, per als que tenir filles i fills és un factor d'inserció laboral.

 

Tot això fa que la bretxa salarial entre homes i dones s'eixampli i que arribi al 29,20% quan les dones abandonem per edat el mercat de treball. Davant aquestes dades, la UGT de Catalunya vol expressar el seu compromís inequívoc vers la igualtat i la no discriminació de les dones a la feina i l'ocupació i per extensió a la resta de la societat. De fet, asseguren que: «La realitat que pateixen les dones en el mercat de treball avui dia disten molt poc de la de fa anys, estem davant d'un problema estructural de la nostra societat».

 

Una forta segregació horitzontal

Tanmateix, des del sindicat indiquen que la forta segregació horitzontal situa les dones en sectors d'activitat i ocupacions que estan pitjor remunerades al mercat laboral. Per si no hi hagués prou, els rols de gènere juguen un paper clau en la formació de la bretxa salarial, especialment a través de l'assignació social del rol de cura i reproducció a les dones. Per tant, alerten que l'assetjament sexual i per a raó de sexe als centres de treball encara avui és un element a ocultar i a amagar, però a la vegada es té coneixement que és una de les pràctiques molt estesa en l'actualitat.

 

Així doncs, aquestes són les principals raons que han mogut en ple segle XXI a milers de dones a reivindicar-se amb motiu del Dia Mundial de la Dona. Un dia que, tant de bo no existís, però que, lamentablement, encara és necessari per a recordar i demostrar que les dones no tenen més límits que les que elles mateixes s'imposin.

 

També et poden interessar…

Avatar
Sobre l'Autor

Redaccio

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *