Categories: Lleida

El Castell de Templers de Gardeny inicia la temporada

El Castell dels Templers de Gardeny ha iniciat aquest dimarts 21 de març la temporada 2023. El Centre d’Interpretació de l’Orde del Temple romandrà obert de dimarts a diumenge de 10.00 hores a 14.00 hores. Aquest és un espai patrimonial singular que ofereix al visitant un apassionant viatge a una de les comunitats religioses més interessants i controvertides de la història de Lleida.

Les persones que visitin el Castell de Gardeny poden retrocedir vuit segles i submergir-se en plena era templera, trepitjant i veient les mateixes estances i espais que els anomenats soldats de Crist habitaven quan la casa templera de Gardeny era un dels centres neuràlgics i de poder del Temple a la Corona d’Aragó.

NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

El Castell dels Templers es consolida com un espai patrimonial per a celebrar esdeveniments culturals i socials de petit format i per descobrir, en visita guiada o per lliure, la història dels Templers de Gardeny. L’any 2022, el Castell va rebre la visita de 10.449 visitants, un balanç molt positiu que ja iguala les xifres de l’any 2019, abans de la pandèmia. El 52% dels visitants eren de fora de la ciutat de Lleida, principalment de Barcelona i l’àrea metropolitans, amb un 14%, seguits de visitants de la Comunitat de Madrid, amb un 8% i del País Valencià amb un 7%. Cal destacar un notable increment de visitants de la Resta d’Europa, principalment de França, com a principal mercat estranger.

 

Durant tot l’any, el Castell dels Templers de Gardeny ofereix programació fixa de visites guiades a ‘La Poderosa Comanda Templera de Gardeny’, a les 12.00 hores, tant els dissabtes com els diumenges.

 

El segon diumenge de cada mes, s’ofereix la visita experiencial del ‘Templer per un dia’. Es tracta d’una visita dirigida a un públic més familiar, en la qual els participants podran descobrir com s’organitzava la Comanda templera de Gardeny, com era el dia a dia d’aquesta comunitat, i sentir-se com un templer per un dia.

 

Un castell amb història

Durant la segona meitat del segle XII, l’Orde del Temple va alçar un complex conventual a l’estratègic turó de Gardeny. L’elevació -que abans de la nostra era ja va ser utilitzada com a base d’operacions militars- va rebre la visita de brillants estrategs com el mateix Juli Cèsar, qui es va enfrontar amb els pompeians Afrani i Petreu, instal·lats a Ilerda l’any 49 aC.

 

Durant els segles XVII i XVIII, l’antic recinte medieval va ser ampliat i transformat en un nou fortí militar, el disseny del qual respondria a les noves necessitats defensives que va suposar la introducció de l’artilleria: muralles flanquejades per baluards i rodejades d’amplis espais, fosses i murs de contenció. La imatge actual d’aquest conjunt monumental correspon a les restes del que va ser una imponent fortalesa. El castell de Gardeny -juntament amb els de Miravet, Monsó, Peníscola i la ciutat de Tortosa- forma part de la ruta templera Domus Templi. Aquest viatge a través del temps posa de manifest gran part del patrimoni i llegat templer de l’antiga Corona d’Aragó.

Mar Laborda

Recent Posts

Publiquen una història de Catalunya amb to humorístic escrita pel ChatGPT

La història de Catalunya narrada per una intel·ligència artificial amb sentit de l'humor. Aquesta és…

13 minuts ago

Catalunya en alerta per ventades de més de 90 km/h en les pròximes hores

Protecció Civil de la Generalitat ha activat l’alerta del Procicat (Pla territorial de protecció civil…

13 hores ago

Actualització: Suspés de sou i feina el mosso detingut a Lleida

La Divisió d'Afers Interns dels Mossos d'Esquadra ha suspès de sou i feina l'agent del…

13 hores ago

Psicòlegs organitzen a Lleida una xerrada sobre la relació de les criatures i la pornografia

La delegació territorial de Lleida del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) i amb la col·laboració…

15 hores ago

Els anys que podria passar Rubiales a presó pel petó i les coaccions a Jenni Hermoso

La Fiscalia ha demanat aquest dimecres dos anys i mig de presó per l'expresident de…

17 hores ago

Arriba a L’Albi una nova caragolada solidària de la Fecoll

La Federació de Colles de l'Aplec del Caragol organitza una nova caragolada solidària a L'Albi,…

17 hores ago