Felicitats: La docent de la UdL que ‘fitxa’ per l’Agència Estatal d’Investigació

La catedràtica de Dret Penal de la Universitat de Lleida (UdL), Carolina Villacampa Estiarte, presideix des d'inicis d'aquest mes el panell de Dret de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI). Aquest organisme públic depenent del Ministeri de Ciència i Innovació és l'encarregat de fomentar la recerca científica i tècnica en totes les àrees del coneixement mitjançant, entre altres, l'assignació de recursos públics.

 

Villacampa, professora de la UdL des del 1998, estarà al capdavant de l'àrea temàtica de Dret -una de les 19 de l'AEI- durant quatre anys. «Aconseguir ser nomenada com a presidenta d'un d'aquests 19 panells és tot un honor, perquè només hi ha 19 recercadors i recercadores de tots els àmbits del coneixement que ocupin aquest lloc a tot l'Estat», afirma. Entre els reptes que pretén abordar, estan impulsant la internacionalització de la recerca en el camp jurídic i incentivar les publicacions científiques en obert, en especial en revistes indexades.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

Imatge de Carolina Villacampa Estiarte

Carolina Villacampa 'fitxa' per l'Agència Estatal d'Investigació | UdL

 

L'àrea de Dret, formada per set investigadors i investigadores més, comprèn tots els sectors de l'ordenament jurídic i les seves disciplines científiques, tant les tradicionalment incloses sota els epígrafs Dret Públic i Dret Privat, com les de més recent aparició (dret ambiental, autonòmic, de la Unió Europea, del comerç internacional, dret esportiu, informàtic, migratori, militar, penitenciari, sindical, etc), a més de les complementàries (dret comparat, medicina legal o sociologia del dret, entre altres) quan el vessant jurídic sigui rellevant.

 

Els seus càrrecs

Carolina Villacampa és directora del departament de Dret Públic de la UdL i del màster oficial interuniversitari en Sistema de justícia penal. Durant més d'una dècada ha compatibilitzat la seva activitat docent a la UdL i a la Universitat Oberta de Catalunya, amb la jurisdiccional, com a magistrada suplent a l'Audiència Provincial de Lleida.

 

És una de les especialistes en dret penal més desatacades de la seva generació, sent la tercera investigadora més citada a l'Estat en l'àmbit del dret penal, processal i criminologia en funció del seu índex h (12), segons Dialnet mètriques. Ocupa el lloc 3.402 de les 5.600 investigadores a Espanya més citades en el rànquing elaborat pel CSIC sobre la base de l'índex h 25 a Google Scholar.

 

Les seves línies de recerca 

Les seves línies de recerca en els darrers anys s'han centrat en la violència de gènere, el tràfic d'éssers humans en les seves diverses manifestacions, les polítiques d'abordatge de la prostitució, la victimització sexual online de menors i la protecció de les víctimes enfront de la victimització secundària. Entre les seves darreres publicacions com a autora o coautora trobem: Stalking: análisis jurídico, fenomenológico y victimológico (Thomson Reuters-Aranzadi, 2018); Política criminal española en materia de violencia de género. Valoración crítica (Tirant lo Blanch, 2018); Matrimonios forzados: análisis jurídico y empírico en clave victimológica (Tirant lo Blanch, 2019); Introducción a la Victimología (Síntesis, 2019); La trata de seres humanos tras un decenio de su incriminación: ¿es necesaria una ley integral para luchar contra la trata y la explotación de seres humanos? (Tirant lo Blanch, 2022).