Carles Puigdemont assegura que va marxar a Bèlgica perquè sabia que l’Estat espanyol preparava una «repressió molt dura»

El president Carles Puigdemont ha evitat parlar d'exili, però ha reconegut que no és on li agradaria ser | Cedida

 

El president de la Generalitat cessat pel govern espanyol, Carles Puigdemont, ha concedit aquest dimarts, 7 de novembre, una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', per explicar els motius de la seva estada a Brussel·les i valorar les actuacions de l'Estat espanyol. Acompanyat pels quatre consellers que continuen a Bèlgica amb ell, Puigdemont ha assegurat que en cap moment han oblidat la situació dels seus companys a presó, i ha denunciat que el Govern de Catalunya és víctima d'una «persecució política». Sobre la decisió de viatjar a Brussel·les, el cap de l'executiu català ha explicat que necessitaven un «altaveu internacional», perquè «sabien que l'Estat preparava «una repressió molt dura». «Totes les seves paraules (del govern espanyol) han estat d'odi i agressivitat», ha denunciat Puigdemont. El president ha lamentat, a més, les «ganes de venjança» de l'executiu de Mariano Rajoy contra els organitzadors del referèndum del passat 1 d'octubre.

Per la seva banda, el conseller de Salut. Toni Comín, ha explicat que abans del viatge a Bèlgica els membres del Govern van arribar a una mena de pacte, per respectar qualsevol decisió, sigui marxar a Brussel·les, o quedar-se a Catalunya. «Va ser molt dur quan els companys quan vam saber que els companys que s'havien quedat a Catalunya entraven a presó», ha recordat, emocionat, i ha afegit que no han tirat endavant «per ser màrtirs», sinó per «ser lliures». La també consellera, Meritxell Serret, ha afegit que tothom va prendre decisions en funció de «les seves conviccions i sentiments», però que en tots els casos tenien clar que servien el mateix objectiu: reivindicar la legitimitat del Govern, defensar que l'1-O no va ser cap delicte, i deixar ben clar que el seu deure era continuar mantenint viu el mandat del poble. 

 

Sobre l'aplicació de l'article 155, Carles Puigdemont ha denunciat que es tracta d'una «bomba atòmica» i una «aberració». «La meva prioritat era que no s'apliqués mai i vaig pensar que la forma era convocar eleccions», ha destacat el president, que ha recordat que les «garanties» que havia demanat, que es retiressin els policies enviats a Catalunya, i que els Jordis surtin de la presó, «no es van donar mai». «És impossible dialogar amb algú que està furiós. Aquest ultranacionalisme espanyol no s'ha pogut contenir i davant d'una proposta intel·ligent per resoldre la situació, van considerar que no feia falta ni estudiar-la», ha lamentat Puigdemont.