Preocupant: Càritas avisa de l’augment de la pobresa juvenil

Les deu Càritas diocesanes amb seu a Catalunya han acompanyat 99.535 llars, on viuen 245.665 persones, aquest 2023, un 1% menys que l’any anterior. Així es desprèn de la Memòria 2023 que l’organisme ha presentat a la Seu d’Urgell i que reflecteix un increment de la pobresa entre la població més jove i una transmissió intergeneracional d’aquesta situació. D’acord amb l’informe, al 54% de les llars ateses hi havia infants. A més, el 18% de les persones ajudades són nens i nenes o adolescents, i el 16%, joves d’entre 18 i 29 anys. El document també revela que una de cada dues famílies acompanyades no viu en un habitatge digne i que el 22% dels usuaris pateix situació de precarietat laboral «que no els permet cobrir les necessitats bàsiques».

 NOU NÚMERO DE WHATSAPP: T’enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Càritas Catalunya ha alertat que les desigualtats han augmentat considerablement en els darrers anys i que la distància entre les classes socials que tenen més ingressos i les persones amb menys recursos s’han accentuat: «És set cops més alta que ara fa deu anys», ha argumentat Marta Fortuny, coordinadora de l’Àmbit Social de Càritas Catalunya i vicedirectora de Càritas Diocesana d’Urgell.

Ha explicat que els efectes de les crisis que s’arrosseguen des de 2008, l’econòmica, la de la covid-19 i la que es deriva de l’escalada de preus del darrer any, segueixen molt presents entre les famílies amb menys recursos. En aquest sentit, ha apuntat que l’habitatge segueix sent un dels principals problemes estructurals perquè «les llars vulnerables destinen un 43% dels seus ingressos al pagament del lloguer, mentre que les més riques sols hi inverteixen un 10%». A aquesta situació s’hi suma una «pobresa laboral» creixent amb feines precàries i una economia submergida cada cop més extensa.

Empadronament i economia submergida

En aquest sentit, s’ha expressat Francesc Roig, president de Càritas Catalunya, que s’ha referit a la necessitat que els ajuntaments empadronin «tots els invisibles». Ha posat de manifest que l’economia submergida és «una realitat continguda» i ha dit que sense ella «la revolta al carrer ja s’hauria produït. Vivim en un teulat de vidre tan fràgil que podem fer saltar una espurna en qualsevol moment», ha comentat Roig que ha remarcat que «la realitat no es pot obviar i que s’ha de treballar» perquè el model socioeconòmic actual no és sòlid. Així, ha recordat a les administracions que «posar les persones en situació de més vulnerabilitat al centre de les polítiques públiques hauria de ser la principal prioritat”. Ha recordat que Catalunya sempre ha estat un corredor i ha criticat «determinats discursos que confronten amb la realitat dels que arriben i els que ja hi són».

Infants pobres, adults pobres

Fortuny ha destacat que la pobresa continua tenint rostre de dona, ja que d’acord amb la memòria el 59% de les persones ateses corresponen a usuàries femenines. En aquest sentit, ha remarcat que aquesta problemàtica cada cop té més impacte sobre els infants. Segons l’informe, les llars amb nens i nenes i adolescents tenen una taxa de pobresa i exclusió més elevada que la resta, amb conseqüències en el futur dels nens i nenes i adolescents. «La pobresa infantil és la principal via de transmissió de la pobresa i hi ha una alta probabilitat que els infants pobres segueixin sent pobres en la vida adulta», ha comentat.

Ha apuntat que les dades han revelat que continuen sent majoritàries les famílies ateses amb menors, amb una proporció del 54% dins el total. Dins d’aquestes, destaquen les llars monoparentals amb un percentatge del 22%. Pel que fa a les persones soles, representen el 27% del total. A més, tot i que més de la meitat dels atesos són adults, un 58%, ha assenyalat que el 18% correspon a infants i adolescents i el 16% a joves d’entre 18 i 29 anys. A banda, el 8% són persones de 65 anys o més.

El 50% dels usuaris no disposa d’un habitatge digne

La coordinadora de l’Àmbit Social de Càritas Catalunya i vicedirectora de Càritas Diocesana d’Urgell, Marta Fortuny, ha comentat amb preocupació que l’accés a l’habitatge ha empitjorat, especialment per a les llars amb major vulnerabilitat. «El 50% de les llars ateses no viuen en habitatges dignes i el 21% viu en habitacions rellogades», ha recordat. Ha dit que aquesta xifra suposa tres punts per sobre de les dades de l’any passat i ha explicat que tot i que aquesta problemàtica va detectar-se inicialment a l’àrea metropolitana, ara ja s’ha anat estenent arreu del territori.

Segons Fortuny, les dificultats per tenir una casa digna s’agreugen perquè el 46% de les persones ateses es troba en situació d’atur: «Això evidencia l’estreta relació entre atur i exclusió social», ha apuntat. A més, ha dit que el 70% de les llars ateses són incapaces de fer front a les despeses derivades de l’habitatge.