Sense Categoria

La caravana ‘iQUIOSC.cat’ en ruta’ farà parada a 10 pobles de Lleida per portar-hi les revistes en català

LleidaDiari
  • setembre 22, 2021
  • 5 min read
La caravana ‘iQUIOSC.cat’ en ruta’ farà parada a 10 pobles de Lleida per portar-hi les revistes en català

La caravana 'iQuiosc.cat en ruta' farà parada a deu localitats lleidatanes entre els mesos de setembre i novembre. Es tracta d'un projecte amb què l'Associació d'editors de revistes i digitals en català (APPEC), amb el suport de la Generalitat, vol apropar les revistes allà on no arriben per falta de quioscs de premsa i llibreries davant el tancament de molts d'aquests establiments en els darrers anys.

 

Així, pretén contribuir a fer arribar la cultura a pobles petits sense que els seus veïns hagin de desplaçar-se a altres de més grans o ciutats. En concret, la caravana visitarà Organyà, Coll de Nargó, Peramola i Bassella, a l'Alt Urgell; Isona, al Pallars Jussà, i Àger, les Avellanes i Santa Linya, Algerri, Térmens i Penelles, la Noguera.

 

[predef]nou-whatsapp-lleidadiari-646[/predef]

 

Davant la desaparició generalitzada de quioscos i de punts de venda de premsa diària i revistes, l'APPEC -editors de revistes i digitals- va posar en marxa la caravana de revistes 'iQuiosc.cat en ruta' per portar les revistes en català allà on no arriben per falta de punts de venda.

La caravana ‘iQUIOSC.cat’ en ruta’ farà parada a 10 pobles de Lleida per portar-hi les revistes en català

La caravana 'iQUIOSC.cat en ruta' farà parada a deu pobles de Lleida per portar-hi les revistes en català | LleidaDiari.cat

 

Arribarà a deu poblacions lleidatanes les quals visitarà tres cops

Entre els mesos de setembre i novembre, arribarà a deu poblacions lleidatanes les quals visitarà tres cops entre el 27 de setembre i el 26 de novembre. En concret, la caravana de revistes farà parada a Organyà, Coll de Nargó, Peramola i Bassella, a l'Alt Urgell; a Isona, al Pallars Jussà, i a Àger, les Avellanes i Santa Linya, Algerri, Térmens i Penelles, a la Noguera.

 

El propòsit de l''iQuiosc.cat en ruta' és equilibrar i fomentar l'accés a la cultura dels pobles petits, alhora que s'exerceix un servei públic, afavorint la igualtat d'oportunitats arreu del territori. Una qüestió de fons que s'agreuja també amb la desaparició dels quioscos en general davant la qual aquesta iniciativa vol llançar un crit d'alerta amb una proposta en positiu, segons ha explicat el president de l'APPEC, Germà Capdevila, durant la presentació a Lleida de l'itinerari que poblacions d'aquesta demarcació.

 

Tot i això, Capdevila ha ressaltat que entorn d'un 80% de la difusió de revistes en català es fa a través de subscripcions, fet que ha ajudat a «resistir millor la pandèmia».

 

Per la seva banda, el delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha destacat «el gran servei al país» que porta a terme l''iQuiosc.cat en ruta' per «la seva contribució al foment de l'hàbit de la lectura, la promoció del coneixement i ús de la llengua catalana i la difusió del seu ús com a eina de cohesió social, la dinamització cultural i l'enfortiment del sector editorial del país com a element fonamental de l'espai català de comunicació».

 

'iQuiosc.cat en ruta'

La caravana de revistes s'inspira en la venda ambulant a determinats veïnats o nuclis de població, feta periòdicament per part de peixaters, flequers o altres comerciants, que acosten els seus productes i serveis a nuclis de població que n'estan desproveïts. Un projecte de país i de compromís per la cultura amb què l'associació també vol plantar cara al procés creixent de desertització i pèrdua de serveis en zones rurals, ha ressaltat Germà Capdevila.

 

L''iQuiosc.cat en ruta' es va posar en marxa l'hivern passat amb un recorregut per pobles de l'Alt i el Baix Empordà mancats de punts de venda de revistes i, després de la bona rebuda de la iniciativa per part d'ajuntaments, associacions i veïns, aquesta tardor enceta aquest nou itinerari per les terres de Lleida. Des de l'APPEC no descarten arribar més endavant a altres poblacions lleidatanes o convertir en estables aquestes visites de la caravana a la demarcació.

 

Al quiosc mòbil hi haurà una àmplia representació de les revistes en català que es publiquen a Catalunya amb més d'un centenar de capçaleres de més de 30 temàtiques diferents com ara 'Sàpiens', 'Descobrir', 'Cavall Fort', 'El Temps', 'Enderrock', 'Serra d'Or', 'L'Avenç', 'Catalunya Cristiana' o 'Agrocultura', entre altres.

 

La caravana fomenta la subscripció a les publicacions a través de promocions exclusives

A més de portar-hi les revistes i donar-les a conèixer, la caravana fomenta la subscripció a les publicacions a través de promocions exclusives de fins a un 50% de descompte. I per la compra d'una revista a preu de portada, el lector en rebrà una altra de gratuïta per donar a conèixer títols menys coneguts, en una bossa de tela que pretén animar tothom a llegir revistes.

 

L'APPEC agrupa els editors de revistes en català d'informació general i especialitzada que tenen una distribució i difusió dins de l'àmbit català. Actualment, té més de 231 revistes i mitjans digitals associats.

LleidaDiari
Sobre l'Autor

LleidaDiari

Deixa un Comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *